Простите въглехидрати състаряват кожата

Простите въглехидрати състаряват кожата
A A+ A++ A

Слабостта към сладкото не само води до проблеми с теглото. Заради нея кожата старее преждевременно. Холандски учени установиха, че високото съдържание на глюкоза в кръвта може да състари човек с няколко години, предава БТА.

Учени от университета в Лайден разделили 569 здрави доброволци на три групи в зависимост от това дали след хранене нивото на кръвната им захар било ниско, средно или високо. Те включили в изследването и 33-ма души с диабет. Други 60 разглеждали снимки на доброволците и казвали на колко години им изглеждат.

Резултатите показват, че при високата кръвна захар хората изглеждат по-възрастни, дори и когато бъдат отчетени други фактори, влияещи върху външния вид, като действителна възраст, тютюнопушене, слънчеви бани.

Най-голямата разлика между действителната и възприеманата възраст е една година и седем месеца. Дори при хората с диабет има разлика от една година във външния вид на хората с по-висока и по-ниска захар в кръвта. За всеки 0,18 г повече глюкоза на литър кръв човек се състарява с пет месеца.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"