Масово напускане на членове на комисии застрашава балотажа

Масово напускане на членове на комисии застрашава балотажа
24 октомври, ден след вота: хаос пред Общинската избирателна комисия, помещаваща се в столичната зала "Универсиада". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Голям брой членове на секционни избирателни комисии са отказали да участват в провеждането на втория тур на президентските и местните избори в България ден преди балотажа в неделя.

Членовете на комисиите са демотивирани от хаоса, създаден от липсата на организация при първия тур на изборите на 23 октомври, който на редица места в страната се изроди във фарс, стигайки дотам членове на секционни комисии да спят върху чували с бюлетини на километрични опашки, за да предадат изборните си протоколи.

Само в Пловдив 15% от действащите членове са подали молба да бъдат изтеглени, съобщи бТВ в събота, цитирайки ОИК – Пловдив. През цялата седмица партиите в града прозвъняваха по телефона всеки един от близо 4000 души с молба да се явят и на балотажа.

До този момент 600 души са заявили, че няма да се явят на втория тур тази неделя. В началото на седмицата отказалите се наброявали 100 души, но само през вчерашния ден нови 500 са потвърдили, че няма да отидат на изборите.

„Това, което ги демотивира, беше хаосът, който беше създаден в палата номер седем, където се предаваха изборните книжа и материали“, обясни председателят на ОИК – Пловдив, Илиан Иванов.

Проблемът с отказалите се членове на комисии застрашава да породи хаос и на балотажа.

По предложение на партиите ОИК гласува замени на отказалите се членове на СИК. Проблемът при новозаписаните е, че те имат ден-два да се ориентират в новите правила.

За да няма грешки, ОИК провежда обучения, които не са задължителни. Само че на тях се явяват малко хора, които тепърва се запознават с правилата и почти не знаят какво да попитат, уточнява бТВ.

От Общинската избирателна комисия в Пловдив очакват в деня на изборите да има още отказали се. Те разполагат с резервни списъци на хора, които ще бъдат викани, за да няма затворени секции. Проблемът обаче е, че те няма да могат да бъдат обучени.

За втория тур на изборите ОИК – Пловдив, поиска двойно заплащане на членовете на секционните избирателни комисии. ЦИК реши снощи, че в цялата страна ще се раздадат по 10 лева допълнително за балотажа. Само в София членовете на секционни комисии ще получат повече – по 60 лева на човек.

#избирателна секция #ЦИК #ОИК #Пловдив #избори #избори 2011 #президентски избори #местни избори #балотаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"