Аню Ангелов: България може да изпрати медици в Мали

Аню Ангелов: България може да изпрати медици в Мали
Аню Ангелов участва в церемонията по посрещането на българските войници от Афганистан. Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Очаква се Министерският съвет да вземе решение за изпращане на един медицински екип в мисията на Европейския съюз в Мали, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Министърът на отбраната Аню Ангелов участва в официалната церемония по посрещането на военнослужещите от 23-тия български контингент, които се завърнаха след успешно участие в операцията на НАТО в Кабул, Афганистан, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

„По време на 6-месечната ви служба в ISAF вие допринесохте изключително много за изпълнението на задачите на мироопазващите сили в Афганистан и съхранихте сигурността на това изключително важно за афганистанския народ международно летище“, каза министър Ангелов в обръщението си към военнослужещите.

„Сигурен съм, че натрупания от вас опит ще предадете на своите колеги и ще го използвате и тук, на българска земя, в различните учения, които тази година ще бъдат с около 20% повече, отколкото през 2012 г.“, допълни министърът на отбраната.

Министър Ангелов награди военнослужещите от контингента за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните им задължения в сложна обстановка.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов също приветства и награди военнослужещи от 7-а рота. „Изразявам своята командирска благодарност към вас за това, че достойно изпълнихте поставените задачи и прославихте името на Родината и Българската армия“, каза в обръщението си генерал Симеонов.

На официалната церемония, която се проведе на площад „Свобода“ в град Хасково, присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Данчо Дяков, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Йордан Божилов и областният управител на област Хасково Ирина Узунова.

Пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов коментира намерението на Община Хасково да заведе съдебен иск срещу Министерството на отбраната за установяване на собствеността на парцел, върху който се намират бившите казарми в града.

„Няма актуално искане за предоставяне на имоти на общината и не считам, че трябва да се съдят община с държава“, каза министър Ангелов. Той припомни, че през 2010 г. е имало добре обосновано искане от местната управа и министерството е предоставило безвъзмездно терен с площ 5 декара на Община Хасково.

Министърът на отбраната заяви пред медиите, че през този месец всички военнослужещи и цивилни служители по трудови правоотношения ще получат актуализираните си възнаграждения със задна дата.

#Аню Ангелов #български медици #Мали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"