5,4 млн. лв. ще получи село Бисер по проект за развитие

5,4 млн. лв. ще получи село Бисер по проект за развитие
Село Бисер си спомня за трагедията през 2012 г., при когато загинаха 10 души. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предстои в село Бисер да бъде реализиран проект на стойност 5 400 000 лв. за изграждане на водоснабдяване и канализация, спечелен по Програмата за развитие на селските райони, заяви областният управител на Хасково Ирена Узунова.

Днес вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на отбраната Аню Ангелов бяха поканени от хората в село Бисер на курбан за здраве и благоденствие за селото, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Хората дадоха курбан, защото в сряда се навършва 1 година от наводненията. На 6 февруари 2012 г. стената на язовир „Иваново“ се пропуква и няколкометрова вълна залива село Бисер, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. В резултат десетки домове са наводнени, а много домашни животни се удавят.  Загинаха 10 души.

По случай курбана бе заклано 500-килограмово животно и бяха направени 8 казана с чорба. Свещениците от цяла Харманлийска епархия отслужиха водосвет и благословиха храната, каза Узунова.

„32 къщи в селото са напълно готови, а 2 в момента са в строеж“, каза областният управител на Хасково. За новия строителен сезон от април ще бъдат построени още 14 къщи. „С това реално всички съборени къщи - домовете на всички хора, ще бъдат възстановени“, отбеляза областният управител Узунова.

Община Свиленград и община Любимец са получили обезщетение и щетите от наводнението на 6 февруари 2012 г. са възстановени.
След бедствието Европейският съюз специално направи изменение в Програмата за развитие на селските райони и отпусна пари за бедстващите, отбеляза Ирена Узунова. „За Бисер те са 5 400 000 лв. за възстановяване на водопровод и канализация, на село Лешниково са 1 200 000 лв. за водопровод и различни суми са средствата в другите общини и населени места на територията на област Хасково“, каза Узунова. „Хората вече гледат на нещата с по-голяма увереност и са по-спокойни“, отбеляза областният управител на Хасково.

#село Бисер #Цветан Цветанов #Аню Ангелов #Ирена Узунова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »