ЕК: Великобритания не може да ограничи български и румънски работници след 1 януари

ЕК: Великобритания не може да ограничи български и румънски работници след 1 януари
Снимка: purefx.co.uk
A A+ A++ A

Великобритания не може едностранно да забрани на българи и румънци да работят на Острова след 1 януари 2014 г., заяви Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетост и социална политика Ласло Андор пред Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency).

„Нито една страна членка на Европейския съюз не може едностранно да наруши законодателството на Съюза и еврокомисар Андор многократно подчертавал това“, обясни Джонатан Тод, потърсен за коментар по повод призивите от някои британски политици и медии Обединеното кралство да продължи да ограничава достъпа на българи и румънци до трудовия си пазар и след 1 януари 2014 г.

На 1 януари 2014 г. изтича седемгодишният преходен период след присъединяването на България и Румъния към ЕС, в който останалите страни — членки на Съюза, могат да забранят на българи и румънци да работят на техния пазар.

Запитан какви санкции би наложила Европейската комисия на Великобритания, в случай че все пак се стигне до някакво ограничаване на правото на граждани на България и Румъния да работят на острова след 1 януари догодина, Тод изтъкна, че в такъв случай следва наказателна процедура от страна на Комисията.

„Трябва обаче да изчакаме и да проследим развитието на нещата. Все още не можем да кажем дали са възможни подобни стъпки. Но никоя страна – членка на ЕС, няма право да ограничи достъпа на българи и румънци до трудовия си пазар след 1 януари 2014 г.“, изтъкна говорителят на еврокомисар Андор.

Тод също така припомни доклад на ЕК, според който имигрантите от осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., са допринесли 1.2% растеж към иконимиката на Великобритания между 2004 и 2009 г.

„Еврокомисар Андор твърдо вярва, че трудовата мобилност е полезна както за „страната домакин“, така и за „страната източник“ на мигранти“, изтъкна още Тод.

Дебатът по отношение правото на българи и румънци да работят във Великобритания тръгна с нова сила през последната седмица, след антиимигрантски изявления на лидера на Британската партия за независимост (UKIP) Найджъл Фараж.

Изявленията на Фараж предизвикаха силна обществена реакция в България и Румъния, като българката Ралица Бехар му изпрати отворено писмо, публикувано първо от Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency), и станало хит в социалните медии не само в България, но и в Европа, в което опровергава твърденията му и го кани в България да се увери лично, че греши.

#Великобритания #Ласло Андор #Джонатан Тод #Найджъл Фараж #Великобритания #Партия на независимостта #UKIP #организирана престъпност #имигранти #емигранти #българи в чужбина #ЕК #ЕС #Европейска комисия #Европейски съюз #Евросъюз #еврокомисар #наказателна процедура #еврокомисар по заетостта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"