Потребители се вдигат на национален протест срещу „Топлофикация“

Потребители се вдигат на национален протест срещу  „Топлофикация“
На 20 януари пред Столична община се проведе протест под надслов „Да запалим Топлофикация“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще излезем на протест срещу рекета на „Топлофикация - София“, заяви Дончо Дудев, един от инициаторите на протестите срещу високите сметки на столичното топлофикационно дружество.

„Явно в България нещата няма как да се случат по нормален начин, а трябва да излизаме на улицата да защитаваме правата си“, каза още Дончо Дудев, цитиран от БГНЕС.

На специална пресконференция гражданите, които в знак на протест изгориха сметките си за парно пред Столична община на 20 януари тази година, за пореден път повдигнаха темата за нуждата от индивидуални договори с „Топлофикация - София“.

Протестът ще се състои в неделя от 11:00 пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Гражданите смятат, че са налице 350 нарушения на българското и европейското законодателство от страна на столичното топлофикационно дружество. Те не са доволни от начина, по който се изчислява потребеното количество енергия, не смятат, че трябва да плащат на базата на прогнозни количества и дори да им се начисляват лихви, ако не плащат навреме сметките си, изчислени въз основа на прогнозата. Някои от тях дори призоваха абонатите на столичното топлофикационни дружество да не плащат нищо до получаването на изравнителните сметки.

Аз плащам това, което аз изчисля и плащам по банков път, разказа Стоян Грозданов. „Топлофикация – София“ лъжат с количествата, които начисляват във фактурата“, твърди той.

Миналата седмица председателят на Сметната палата Валери Димитров съобщи, че около четири месеца ще продължи финансовият одит на „Топлофикация – София“.

„За първи път ще влезем на проверка в „Топлофикация София“, защото по закон до 2011 г. не можехме да проверяваме общински дружества. Ще одитираме мениджмънта и отношенията на дружеството с клиентите и топлинните счетоводители“, обясни Димитров.

Освен топлофикацията обект на одит ще бъдат икономическото министерство и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, които би трябвало да следят дейността на топлинните счетоводители.

„Поискахме финансова проверка на столичното парно, защото при нас дойдоха много писма от недоволни клиенти. Техните декемврийски сметки са много по-високи от обявения ръст от 21%“, каза председателят на икономическата комисия Мартин Димитров.

#"Топлофикация" #потребители #национален протест #Министерството на икономиката #енергетиката и туризма #Дончо Дудев #Валери Димитров #Сметната палата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници