Политическа криза и призиви за оставки в Сърбия след скандал с премиера Дачич

Политическа криза и призиви за оставки в Сърбия след скандал с премиера Дачич
Информации за срещата на Дачич с 63-годишния бизнесмен Родолюб Радулович, по прякор Миша Америка, се появиха в края на седмицата в белградски медии. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Информация за връзки на настоящия премиер Ивица Дачич с голям балкански наркокартел по времето, когато оглавяваше МВР през 2008 г., предизвика голяма политическа криза в Сърбия.

В Белград дори прозвучаха призиви за оставка на правителството и предсрочни избори, съобщава РИА „Новости“, цитирана от БГНЕС.

Информациите за срещата на Дачич с 63-годишния бизнесмен Родолюб Радулович, по прякор Миша Америка, се появиха в края на седмицата в белградски медии. Те бяха потвърдени официално от дирекцията на полицията.

Самият премиер си призна в събота вечерта на специална пресконференция, че е имал три срещи с Радулович, но не е знаел по това време за неговата съпричастност към престъпна дейност.

В потвърждение на думите си Дачич показа на журналистите т. нар. „Бяла книга“ за дейността на криминалните групи, която получил през 2008 г. от управлението на криминалната полиция и в която Радулович не се споменава като представител на клана на Дарко Шарич, издирван от сръбските власти заради търговия с наркотици.

„Информацията за срещите с Родолюб Радулович беше изпратена без шум в архива, за да я използват за натиск и шантаж, когато му дойде времето“, каза Дачич. Той добави, че никога не е извършвал престъпления и че борбата с престъпността е главен приоритет на правителството му.

Премиерът предположи, че зад кампанията по дискредитирането му могат да стоят хора, желаещи да попречат на борбата против корупцията.

По оценката на Ивица Дачич сръбското правителство е стабилно и няма сериозни политически причини за предсрочни избори.

Премиерът социалист отхвърли предположенията, че кампанията срещу него се води от главния коалиционен партньор – Сръбската прогресивна партия (СПП), създадена през 2008 г. от настоящия президент Томислав Николич и победила на изборите през 2012 г.

Някои политици и анализатори смятат, че предсрочните избори стават практически неизбежни. Лидерът на опозиционната Либерално-демократична партия Чедомир Йованович призова в неделя Дачич да подаде оставка. А Драган Джилас, лидерът на главната опозиционна сила в страната – Демократическата партия, която управляваше до 2012 г. заяви, че Сърбия все по-бързо се приближава към предсрочни избори.

От своя страна управляващата СПП планира в понеделник да проведе извънредно заседание и да даде оценка на ставащото на политическата сцена в Белград.

#Сърбия #Белград #Ивица Дачич #премиер на Сърбия #Томислав Николич #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници