Официално посрещане на войниците от XXIII български контингент в Афганистан

Официално посрещане на войниците от XXIII български контингент в Афганистан
Първият български военен контингент се включи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан през февруари 2002 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българските войници от XXIII контингент, който се завърна от мисията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан, ще бъдат посрещнати на официална церемония в Хасково.

217-те военнослужещи от състава на седма рота за действие в земната зона за отбрана на летище Кабул, медицински екип, формирование „Военна полиция“ и щабни офицери се завърнаха в България на 31 януари.

По време на мисията си в операцията на НАТО в Кабул военнослужещите от XXIII български контингент са изпълнили 1262 механизирани и пеши патрули, от които 4 съвместни с белгийски формирования, давали са денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, както и 57 ескорта, от които 34 дневни и 23 нощни.

Съгласно Стратегията за трансформиране на участието на Въоръжените сили на Република България в операцията на ръководените от НАТО сили, седма механизирана рота бе последната българска рота, която изпълнява задачи в земната зона за отбрана на летище Кабул.

В церемонията в Хасково ще участва министърът на отбраната Аню Ангелов, както и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

Военният министър ще награди военнослужещи от контингента за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения в сложна обстановка.

До края на март в операцията на НАТО в Афганистан ще продължат да изпълняват задачи общо 438 български военнослужещи – 83-ма в Кабул и 355 в Кандахар.

В края на март медицинските екипи от афганистанската болница в Кандахар и 10 офицери от групата от старши съветници ще бъдат изтеглени според предвидената стратегия за трансформация на българското участие в операцията и по решение на НАТО за приключване на мисията в тази форма.

Първият български военен контингент се включи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан през февруари 2002 г. след решение на Народното събрание на 21 януари 2002 г.

Той беше разположен в района на британския контингент на 10 километра от Кабул. В неговия състав беше включен взвод за санитарна обработка с общо 31 военнослужещи.

След поредица от трансформации на българския контингент, от юни 2007 г. в операцията на НАТО в Афганистан се включи механизирана рота с личен състав 106 военнослужещи в състава на италианската бойна група, със собствена зона за отговорност и пълни оперативни способности.

През октомври 2009 г. съставът на механизираната рота бе увеличен на 170 военнослужещи. Ротата беше пряко подчинена на командира на летище Кабул.

От 2007 г. до 31 януари 2013 г. в състава на механизираните роти от българския контингент в Кабул, Афганистан, са участвали общо 1725 военнослужещи.

#ISAF #Афганистан #Хасково #НАТО #Кабул #Кандахар #Аню Ангелов #министър на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"