С изслушване на експертите продължава делото срещу 13 имами в Пазарджик

С изслушване на експертите продължава делото срещу 13 имами в Пазарджик
Делото за проповядване на антидемократична идеология срещу 13 имами в Окръжния съд в Пазарджик продължава с изслушване на вещите лица. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото за проповядване на антидемократична идеология срещу 13 имами в Окръжния съд в Пазарджик продължава с изслушване на вещите лица, работили по комплексната експертиза.

Експертите са Симеон Евстатиев, Клара Стаматова, Иван Дюлгеров, Агоп Гарабедян, Антони Гълъбов, Александър Кирков, предаде „Дневник“.

На едно от последните заседания за декември миналата година адвокатите и съдът оспориха и не приеха първата преводаческа експертиза по делото. Мотивите са, че в превода от турски на български експертът доц. Юлия Кирилова няма достатъчно познания по ислямска религия, за да прави заключение доколко са антидемократични идеите, открити в конфискуваната религиозна литература от домовете на 13-те обвиняеми имами.

Съдът прие две технически експертизи, като едната от тях – графологическата, доказа, че поставените подписи под набора от отчетни документи са на един от подсъдимите.

В края на декември 2012 г. приключи разпитът на зам. главния мюфтия Бирали Мюмюн. Оказа се, че той бил в списъците на проповедниците, които са получавали пари от нерегистрираната в България ислямистка организация „Ал-Уакф Ал-Ислями“.

Според обвиненията срещу Бирали Мюмюн е имало критики от други мюсюлмански духовници заради това, че проповядва нетрадиционен ислям. Сигналът за това бил подаден от главния мюфтия. Мюмюн отрече пред съда.

Очаква се на следващото заседание по делото в средата на февруари да бъдат разпитани главният мюфтия Мустафа Хаджи и заместникът му Ведат Ахмед.

#Пазарджик #имами #Окръжен съд #радикален ислям

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници