Прекръстен на Сталинград, Волгоград посрещна 20 000 за 70-годишнината от победата над Хитлер

Прекръстен на Сталинград, Волгоград посрещна 20 000 за 70-годишнината от победата над Хитлер
По случай кръглата годишнина от битката при Сталинград президентът на Русия Владимир Путин се срещна с ветерани от Втората световна война. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Над 20 000 души се събраха на военния парад във Волгоград за 70-тата годишнина от едно от най-кръвопролитните сражения през Втората световна война – битката при Сталинград.

Смята, че именно тогава - през февруари 1943 г. съветската армия успява, с цената на хиляди жертви, да докаже, че военната машина на германския фюрер Адолф Хитлер може да бъде победена.

Централните тържества, в които участва и президентът Владимир Путин, са във Волгоград, предаде БНР.

По време на празниците градът официално ще се нарича с предишното си име - Сталинград. Ожесточената битка за града на Сталин е продължила 200 денонощия и с право се смята за повратна точка във войната срещу хитлеристката военна машина.

„Без никакво преувеличение можем да кажем, че това сражение определи не само съдбата на Съветския съюз, но и на Европа и света. Този извод се потвърждава от хода на кръвопролитните бойни действия, в които участват над два милиона души от двете стрени, както и факта, че разпадът на хитлеристката коалиция започва именно след битката за Сталинград," коментира зам.-директорът на Централния музей на Великата Отечествена война Виктор Скрябин.

По случай кръглата годишнина от сраженията в Централния музей Великата Отечествена война на Поклонния хълм в Москва беше открита диорама, пресъздаваща моменти от пробива и съединяването на два от фронтовете на Съветската армия край Сталинград.

#Русия #Москва #Волгоград #Адолф Хитлер #СССР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »