България сред 5-те страни, купуващи руски газ от „Газпром" най-скъпо

България сред 5-те страни, купуващи руски газ от „Газпром" най-скъпо
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България е сред държавите, които купуват газ от руския газов гигант „Газпром" на най-високи цени.

Държавната руска компания е продавала най-скъпо, както за България, така и за Полша, Македония, Босна и Чехия. 5-те страни са заплащали над 500 долара за 1000 куб. м. газ през първото полугодие на миналата година, съобщава руският вестник "Известия", позовавайки се на източници в руската компания монополист.

Средната цена на газа за европейските страни е 413,1 долара за 1000 куб. м. през първото полугодие на 2012 г.  Македония обаче е плащала 564,3 долара за 1000 куб. м, Полша - 525,5 долара, Босна - 515,2 долара, Чехия - 503,1 долара, а България - 501,0 долара.

Руското издание прогнозира, че през 2013г. цените на "Газпром" ще са значително по-умерени. Причините за това са не само в намаленото търсене, но и в започналото от Европейската комисия разследване срещу руската компания за нарушения на антимонополното законодателство.

Според прогнозите през 2013 г. "Газпром" ще продължи да намалява цените, като същевременно ще разчита да увеличи продажбите. Очаква се средната цена да бъде около 360 долара през текущата 2013 г. Според прогнозите на компанията средната цена ще се понижи с 14%, а обемът на продадения газ ще се увеличи с 8%.

В тази прогноза са отчетени и намаленията, които вече получиха редица европейски страни, сред които и България. Според експерти "Газпром" се е съгласил на тези отстъпки не на последно място и заради стремежа му по-бързо да прокара проекта за газопровод "Южен поток".

Най-евтин газ "Газпром" доставя на Великобритания – 313.4 долара за първото полугодие на 2012 година. Това е най-конкурентният пазар за руската компания в Европа, с голям дял на спотовата търговия, при която цената се определя отделно за всеки час от денонощието в зависимост от търсенето, а делът на "Газпром" е едва 10%, отбелязва началникът на анализаторския отдел на "Универ Капитал" Дмитрий Александров. Освен това руснаците очакват намаляване на продажбите във Великобритания от 7.9 млрд. до 7.7 млрд. куб. метра.

"Газпром" официално никога не разкрива цените, по които продава своята продукция в европейските страни. По-рано Европейската комисия поиска да научи условията, по които газовият гигант сключва с договорите си за газ към Европа. Все още обаче няма развитие по тази тема.

Данни за стойността на горивото се разкриват само при критични ситуации при газови войни, посочва още в. "Известия" и припомня случая с разкриването на цените на природния газ за Украйна, когато стана ясно, че за миналата година тази страна е плащала за синьото гориво между 416 и 432 долара за 1000 куб. м., като цената се е повишавала през годината.

Македония и Босна напълно зависят от доставките на „Газпром", България е зависима на 90%, а делът на руската компания на пазара в Полша и България превишава 60%.

Преди дни стана ясно, че Украйна отказва да изплати общо 7 млрд. долара за руски природен газ на държавния монополист. Полша пък, недоволна от цената на суровината, предлагана от страна на "Газпром" заяви, че съди компанията пред Международния арбитражен съд в Стокхолм, ако цените на руския газ не бъдат понижени до равнището, което се предлага на западноевропейските страни.

Монополът на доставките на газ за Стария континент се осъществява по отделни договори, като цената на природния газ е обвързана с цената на петрола и се променя със закъснение от около шест месеца. Първоначалната цена в договора се определя индивидуално. "Газпром" продава най-скъпо газа на страните, които нямат алтернативни източници на доставка, отбелязва анализаторът от ИФД "Капитал" Виталий Крюков.

#Газпром #руски газ #природен газ #Русия #Полша #Македония #Чехия #Босна и Херцеговина #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"