Безнаказаност за Бойковите депутати, разхождали се из ОИК – София

Безнаказаност за Бойковите депутати, разхождали се из ОИК – София
От управляващата партия ГЕРБ признаха, че техните депутати Станислав Иванов и Иван Божилов, заснети от фоторепортер на БГНЕС, наистина са били в ОИК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двамата депутати от управляващата партия ГЕРБ Иван Божилов и Станислав Иванов, присъствали незаконно в Общинската избирателна комисия в София по време на преброяването на гласовете от президентските и местните избори в София, остават без наказание.

Дотук се стигна, след като Централната избирателна комисия, която се самосезира по случая и заседава до късно вечерта в петък, не събра необходимия кворум от две трети от членовете си, поради което няма да се произнесе по случая, според решението на комисията, публикувано на интернет страницата й.

ЦИК се самосезира по казуса, след като народните представители от ГЕРБ Иван Божилов и Станислав Иванов бяха заснети от агенция БГНЕС да се разхождат в зала „Универсиада“, центъра на Общинската избирателна комисия в София, по време на преброяването гласовете на 24 октомври, ден след първия тур на изборите.

Според Изборния кодекс това е незаконно, тъй като до общинските и секционните избирателни комисии достъп имат само наблюдатели и застъпници.

Вестник „Сега“ публикува снимка, на която се вижда как Станислав Иванов заедно с друг мъж изнася черен чувал, за който се предполага, че е бил пълен с бюлетини, от зала „Универсиада“, за което Иванов обясни, че „помагал“ на „бременна жена“.

Двамата депутати на ГЕРБ, които неправомерно присъстваха в ОИК – София, по време на броенето на гласовете, няма да бъдат наказани, защото всъщност „не са били вътре в залата“, заяви в петък министър-председателят Бойко Борисов.

В петък премиерът Борисов заяви, че санкции за Иванов и Божилов няма да има, защото те не са присъствали в зала „Универсиада“.

В четвъртък говорителят на ЦИК Ралица Негенцова съобщи, че от ОИК – София, потвърждават присъствието на двамата в залата. От Общинската избирателна комисия в София твърдят, че законът не е нарушен. Негенцова обаче е категорична, че народни представители нямат място в ОИК и ЦИК и обратното е незаконно.

Премиерът коментира и хаоса в изборния ден, когато много хора не успяха да упражнят правото си на глас.

„Това, което се получи на практика в изборния ден, бе само с една-единствена цел –  да спестим пари. Заради изборите „2 в 1“ минимум 18 милиона лева спестяваме на данъкоплатците. Да се надяваме, че сега всички ще излязат навреме и ще могат всички, които желаят, да гласуват“, заяви той.

Единственото обяснение на ПП „ГЕРБ“ за случая в ОИК – София, беше, че депутатите са били в ОИК – София, с пълномощно от партия ГЕРБ като нейни районни координатори.

От решението на ЦИК личи, че комисията смята за редно по силата на член 300 от Изборния кодекс да се състави акт за установяване на административно нарушение.

„При проведеното гласуване в ЦИК не бе постигнато мнозинство две трети от присъстващите членове на Централната избирателна комисия. Поради изложеното и на основание чл. 20, ал. 2, изр. 2 от Изборния кодекс поради липса на необходимото мнозинство по чл. 20, ал. 2, изр. 1 от ИК е налице ОТКАЗ за произнасяне по направеното предложение за съставяне на акт за установяване на административно нарушение относно описаните по-горе действия на Станислав Стоянов Иванов и Иван Йорданов Божилов в качеството им на пълномощници на градската организация на ПП ГЕРБ“, гласи решението на Централната избирателна комиисия.

В становището си обаче ЦИК е констатирала, че:

„От излъчените материали по Нова телевизия се установява, че същите лица са си позволили да пренасят чували с изборни книжа, което е изключително правомощие само на членовете на СИК“.

„Според изричната разпоредба на чл. 20, ал. 7 от Изборния кодекс единствените лица, които могат да присъстват на заседания на ОИК, без да са техни членове, са застъпниците. Посочените по-горе лица не притежават качеството на застъпници“.

„Отделно от това разпоредбите на Изборния кодекс не предвиждат правна възможност трети лица извън членовете на ОИК и преносителите на изборни книжа от СИК да присъстват в процеса на предаване и приемане на протоколите с резултатите от произведените избори. Този процес не представлява заседание на ОИК, а е отделно действие, предвидено и описано в закона. Такава възможност не се предвижда и според Методическите указания на ЦИК“.

Необходимото по закон мнозинство от две трети за произнасяне на ЦИК, което се оказа препъникамъкът за налагане на наказания на депутатите на ГЕРБ, беше въведено за първи път в Изборния кодекс с мотива, че така нито една партия няма да може да прокарва спорни решения.

От Венецианската комисия, структура на Съвета на Европа, „Европейска комисия за демокрация чрез законности“, тогава предупредиха, че този механизъм може да блокира работата на ЦИК.

#зала Универсиада #Иван Божилов #Станислав Иванов #ОИК„ София #ЦИК #Централна избирателна комисия #премиер #министър-председател #Ралица Негенцова #местни избори #президентски избори #избори 2011 #Бойко Борисов #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"