Яне Янев: Далавери, в които са замесени Румен Овчаров и Корнелия Нинова, ощетили държавата с 90 млн. лева

Яне Янев: Далавери, в които са замесени Румен Овчаров и Корнелия Нинова, ощетили държавата с 90 млн. лева
Яне Янев покани медиите на публично разсекретяване на документи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Крупни далавери, в които са замесени Румен Овчаров и Корнелия Нинова, са ощетили България с 90 млн. лева, заяви лидерът на РЗС Яне Янев.

„В доклад на НСлС пише, че при проведения разпит на Красимир Георгиев Фронтиера е доказано, че фирма, регистрирана на Бахамските острови, е превела крупни суми на „Промарк“ ЕООД в Австрия въз основа на сключен договор за заем между две фирми. Договорът е предоставен от съпругата на Георгиев Мая Петкова“, съобщи Янев в студиото на Би Ти Ви.

Следователите пишат справка-мнение за наличие на предпоставки за образуване на ново досъдебно производство срещу Красимир Георгиев. Те са написали в доклада буквално: „Материалите за извършените финансови операции със средства от престъпен произход трябва да бъдат прехвърлени в друго дело“. Тук се намесва обаче Корнелия Нинова (тогава зам.-министър на икономиката), която е провела 111 разговора със следователката Татяна Шарланджиева. Тя саботира следствието и се обажда на Шарланджиева преди всеки разпит на Фронтиера.

Яне Янев цитира и доклад на бившия директор на НСлС Ангел Александров. Той е написал, че „се е ласкаел, че е познавал един от най-високопоставените политически мъже“, визирайки Румен Овчаров. Александров разкрива скандални обстоятелства, че е имал контакти с крупни бизнесмени. „През ноември 2006 г. Николай Гигов ме покани в офиса си, където беше и Румен Овчаров. Той ми каза, че е поискал ревизия на „Булгартабак“ заради директора на другжеството Христо Лачев“, написал Александров.

Овчаров поискал справка за съдебни дела срещу Лачев. Александров подготвил кратка справка, в която били включени и съмнителни сделки за реклама на „Булгартабак“ - Благоевград.

По-късно обаче директорът на НСлС бил потресен, като разбрал, че със справката бил запознат самият Христо Лачев. По-късно Николай Гигов отново поканил Александров на семейна вечеря. Когато отишъл, заварил там Румен Овчаров и съпругата му. Овчаров поискал да говори с него насаме и когато се оттеглили, се нахвърлил върху него с въпроси защо следователите пишат справки срещу Христо Лачев. Това е част от доклад, пратен директно до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, разкри Яне Янев. Той каза, че има и записи на разговори от мобилните телефони, разпоредени по искане на Софийска градска прокуратура.

След оказания натиск делото е прекратено, разкри Янев.

„Следствието доказва, че има системни преводи на откраднати суми, трансферирани в Австрия и офшорни зони. При разпитите на Корнелия Нинова обаче тя се оправдава с писмо от съпруга си Митко Нинов, в което той пише, че тя е развила хипертонична болест на сърцето, а такава болест не съществува“, каза Янев.

Лидерът на РЗС покани медиите в понеделник – 4 януари в 11.00 часа, пред Секретната секция на Народното събрание, където ще бъдат извадени публично разсекретените досега документи от Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта.

#Яне Янев #РЗС #Корнелия Нинова #Румен Овчаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »