Аню Ангелов: България да увеличи влиянието си в Афганистан

Аню Ангелов: България да увеличи влиянието си в Афганистан
Аню Ангелов смята, че мисията на българския контингент в Кабул е приключила успешно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да увеличим участието на България в Афганистан след 2014 г. - и икономически, и културно, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

„В Афганистан считат България за страна-приятел. Ние трябва да използваме това отношение и да придобием някоя икономическа полза, допълни Ангелов в предаването „Денят започва“ на БНТ.

Според министъра мисията на българския контингент в Кабул е приключила успешно, защото войниците от българската армия са се върнали живи и здрави. Те са изпълнили своите задачи перфектно по оценка на техните командващи в азиатската страна.

На въпрос каква е ползата от участието на страната ни в подобни мисии зад граница, военният министър обяви, че ние сме там, защото сме страна – членка на НАТО.

„Трябва не само да се възползваме от общата сигурност, но и да допринасяме за нея. Точно за изпълнението на тази мисия участваме с контингента си в Афганистан. Щеше да е много по-скъпо за страната, ако сами поемахме разходите за контингента ни зад граница. Но получаваме голяма помощ отвън. Според мен това участие е от огромна помощ за армията. Всички военнослужещи, които се връщат у дома, чувстват, че са изпълнили своя дълг“, бе категоричен Аню Ангелов.

Министърът коментира, че се предвижда изтегляне на така наречените военни поделения, но не и пълно изтегляне. Ще останат общо 120-150 военнослужещи, които ще оказват помощ на афганистанските сили за сигурност по отношение на техните действия и обучения.

#Аню Ангелов #Афганистан #министър на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"