Николай Младенов скастри Великобритания за "анти-имигрантската истерия"

A A+ A++ A

Кампанията в Лондон срещу очакван „прилив на българи и румънци" не съответства на ценностите на ЕС, заяви министърът на външните работи Николай Младенов пред журналисти в Брюксел.

„Типът говорене, използван в кампанията във Великобритания срещу евентуален „прилив на българи и румънци" след 1 януари 2014 г., не съответства нито на  ценностите, нито на принципите на ЕС. Това особено важи за страна, която е водеща във всички международни формати за отстояването на човешките права", декларира външният министър, цитиран от пресцентъра на МВнР.

„Няма опасност българските и румънските граждани да "залеят" Великобритания след 1 януари догодина", посочи още Младенов, като изтъкна примера на Ирландия, където след отварянето на местния пазар на труда за български граждани, „притокът" им се е увеличил само с 930 души.

По повод изискванията за отпадането на ограниченията за достъп до трудовия пазар на ЕС за българи и румънци догодина, министър Младенов уточни, че този въпрос не засяга единствено Великобритания, а представлява край на преходния период, договорен в хода на присъединяването на България и Румъния към ЕС.

„По този въпрос няма нито стъпка назад, нито стъпка встрани от задълженията по европейското законодателство", заяви той.

Ако страна от ЕС иска да преразгледа своята система за социално подпомагане, ако се страхува, че с нея може да бъде злоупотребено, това може да се направи, но по начин, който не е дискриминационен, поясни българският министър.

Николай Младенов съобщи още, че в четвъртък е имал подробна среща с британския министър на външните работи Уилям Хейг. Двамата са обсъдили както въпросната кампания, така и въпроса с разрешителните за работа за български студенти, чието скорошно уреждане се очаква, отбелязват от Външно.

В белгийската столица Младенов участва в заседанието на Съвета „Външни работи" на Европейския съюз. По темите на срещата българският министър отбеляза, че желанието на всички в ЕС е да бъде намерен политически изход от кризата в Сирия. Истинското решение на проблемите обхваща изготвянето на ясен план за преход, сдаването на властта от Башар Асад, избори и национално помирение.

Николай Младенов е изразил тревога от нарастващите сигнали, че конфликтът може да прескочи границите на Сирия.

#Николай Младенов #министър на външните работи #Министерство на външните работи #българи #румънци #Румъния #ЕС #български работници #трудов пазар #Европейски съюз #Уилям Хейг #Великобритания #Англия #Лондон #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"