Токът може да поскъпне с 4% от 1 юли

Токът може да поскъпне с 4% от 1 юли
След бума на възобновяемите източници в системата има недостиг на 220 милиона лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Токът може да поскъпне с 3-4% от 1 юли заради системно натрупвани грешки при образуването на цените на електроенергията, показва анализ на ЕВН, която снабдява с ток Югоизточна България.

Според експертите от енергийната компания след бума на възобновяемите източници в системата има недостиг на 220 милиона лева, чието компенсиране би означавало 4 % поскъпване на тока от 1 юли 2013 г., предаде „Медиапул“.

От дружеството посочват, че крайно неприемливо е крайният потребител да се товари с повишение на цената на тока заради все повечето ВЕИ-та, защото това прави икономиката ни неконкурентоспособна. Затова ЕВН предлага поскъпването на електроенергията заради присъединяването на все повече възобновяеми енергийни мощност да бъде „укротено" със създаването на специален ВЕИ-фонд, в който да влизат половината постъпления от търговията с държавни парникови квоти и приходите от зелената добавка за ток, плащана от потребителите. С парите от този фонд пък да се плаща произвежданата на екологичен начин електроенергия.

Цените на електроенергията се определят за една година от 1 юли от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

#ЕВН #електроенергия #ток #ВЕИ #възобновяеми източници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"