Плевнелиев награди за храброст седем българи

Плевнелиев награди за храброст седем българи
Росен Плевнелиев удостои седем български граждани с висши държавни отличия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев награди седем български граждани с висши държавни отличия.

С орден „За храброст“ I степен за проявени храброст, героизъм и саможертва при спасяването на човешки живот посмъртно бяха удостоени Димитър Ламбов, Иван Божанов, Петър Тодоров и Христо Стефанов. Ордените бяха приети от техни близки. С орден „За храброст“ I степен беше удостоен и механикът на кораба „Коста Конкордия“ Петър Петров, предаде БГНЕС.

С медали „За заслуга“ в борбата с бедствия и аварии по време на наводненията в село Бисер бяха удостоени Атанас Георгиев и Атанас Атанасов.

„Последните няколко години изправиха България и света пред немалко катастрофи и природни бедствия от различен характер. В миговете, когато се сблъскваме с подобни предизвикателства, проличават нашето единство и съпричастност, нашият характер, хуманност и човечност. Гордея се, че мнозина българи протегнаха ръка и направиха всичко, за да помогнат на пострадалите и да предотвратят трагични последици. Някои от тях загубиха своя живот, за да дадат живот на други. Но всички бяха достойни, бяха скромни и в това големи и велики. Прекланяме се пред тяхната памет, а примерът им ни дава надежда и упование и няма да бъде забравен“, заяви президентът Плевнелиев на церемонията в Гербовата зала на президентството.

44-годишният Димитър Ламбов и 39-годишният Иван Божанов загинаха, спасявайки 9-годишно момче от удавяне в морето.

Трагедията стана на неохраняем плаж край Царево. Петър Тодоров и Христо Стефанов спасиха от удавяне 11-годишно момче и 9-годишно момиче в морето край Синеморец. Механикът на „Коста Конкордия“ Петър Петров помогна за спасяването на около 500 души от потъналия кораб. Атанас Георгиев и Атанас Атанасов се превърнаха в герои, спасявайки хора от наводненото село Бисер.

#Атанас Атанасов #Росен Плевнелиев #президент #Петър Тодоров #Христо Стефанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"