Приморско и Китен на бунт срещу концесия за рибна ферма

Приморско и Китен на бунт срещу концесия за рибна ферма
Рибарите се притесняват, че ще загубят поминъка си и ще избягат туристите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стотици жители на Приморско и Китен излязоха в четвъртък на масов протест срещу концесия в морето за изграждане на голяма ферма за развъждане на риба, съобщават от общината.

Варненската фирма „Бон-визия и развитие“ ООД е получила разрешение от Басейнова дирекция Варна да ползва морската територия срещу най-атрактивните плажове на южночерноморската община, предаде БГНЕС.

В морето между Приморско и Китен ще бъдат изградени три стоманени конструкции - всяка с диаметър 22 метра, височина над водата в плавен режим 6 метра и дълбочина на мрежата под водата 9-11 метра. Металната конструкция ще тежи 18 тона, с площ 100 дка и ще бъде разположена на около 2 мили в морето.

Особено тревожно е, че няма оценка за това какво въздействие би оказало построяването на огромната ферма за несвойствена за района риба спрямо естествените популации на морските видове.

Рибарите са сигурни, че подобни съоръжения ще пресекат естествената миграция на рибата, която традиционно живее в региона, и ще отклоняват пасажите далеч от бреговете. Възможни са и по-тежки дългосрочни поражения върху и без това намаляващите популации от черноморска риба в българските води.

Развъжданата изкуствено пъстърва ще бъде хранена с гранули от черен дроб, което ще създаде огромна замърсеност с биоотпадъци на крайбрежните води и със сигурност ще обрече едни от най-красивите ни плажове, възмущават се местните хора.

Това изправя пред провал основния поминък на населението – туризма. Ограничените територии за риболов, неконтролируемото замърсяване на околната среда с биологични отпадъци и новите за акваторията болести, които неминуемо идват с този тип рибарници, са част от другите теми, които взривиха общественото недоволство в Приморско.

#Приморско #Китен #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"