Ректорът на СУ: Вдигаме таксите колкото минималната заплата, нека има протести

Ректорът на СУ: Вдигаме таксите колкото минималната заплата, нека има протести
в масовите специалности увеличението е с 10 лева на семестър, изтъкна ректорът на СУ проф. Иван Илчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

8-процентното увеличение на таксите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е равно на увеличението на минималната работна заплата, подчерта ректорът на учебното заведение проф. Иван Илчев.

„Нека бъдем реалисти, в масовите специалности увеличението е с 10 лева на семестър“, изтъкна той пред БНР и припомни, че студентските такси в СУ не са увеличавани от 3 г.

„Нека има протести, но по същия начин студентите трябваше да протестират, когато правителството ни съкрати наполовина капиталовите средства, които ни помагаха да ремонтираме аудиториите. Тогава студентите не протестираха, защото тези средства бяха добавени към студентските стипендии“, каза още ректорът по повод заканите за недоволство от страна на студентските съвети.

Иван Илчев съобщи, че Софийският университет ще има една нова специалност, която ще подготвя специалисти по Източна и Югоизточна Азия. „Има доста голямо любопитство към специалности от рода на Японистика, Кореистика – специалности, които излизат извън обичайния модел“, допълни ректорът.

Ректорът на СУ „Свети Климент Охридски“ призна, че е останал изненадан от назначаването на акад. Стефан Воденичаров за министър на образованието.

Иван Илчев отбеляза, че акад. Воденичаров стана председател на БАН съвсем наскоро, а според неговия личен опит „първата година едва стига за ориентация в разнопосочните проблеми на отделните институти, които в БАН са повече от 40“.

„Очевидно е, че истински реформи не могат да се правят през последните няколко месеца преди края на мандата на правителството. Но все пак, надявам се, че акад. Воденичаров ще продължи усилията за утвърждаване на ОП „Наука и образование“, ще направи нещо, за да промени поне отчасти ужасяващия закон за академическия растеж“, каза още проф. Иван Илчев.

#СУ „Св. Климент Охридски" #студентски такси #протест #Иван Илчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"