103-ма заловени в най-голямата в ЕС операция срещу трафика на хора

Залавянето на трафикантите е резултат от сътрудничество между повече от 10 страни в продължение на 1,5 г. В операцията, проведена едновременно на 117 места, са участвали над 1200 полицаи. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

103-ма души бяха арестувани при координираните действия на европейските полицейски служби в най-голямата операция срещу мрежа за трафик на хора в историята на Европейския съюз.

Залавянето на трафикантите е резултат от сътрудничество между повече от 10 страни в продължение на 1,5 г. В операцията, проведена едновременно на 117 места, са участвали над 1200 полицаи, предаде БТА.

Арестувани са заподозрени в Унгария, Германия, Гърция, Косово, Полша, Словакия, Турция, Франция, Хърватия и Чехия.

Трафикантите, които били базирани в Косово и имали връзки с турския подземен свят, се специализирали в трафика на мигранти в Европа от Близкия изток, особено от Либия, Сирия и Ирак, срещу хиляди евро на човек, уточниха полицаи на пресконференция в Унгария.

Мигранти, включително деца, са били натъпквани в тесни пространства в туристически автобуси, камиони и кораби, а понякога е трябвало да бродят през гори през зимата, за да преминат през границите, казаха в презентациите си полицейски шефове от различни страни.

Понякога мигранти са умирали по пътя, като при един от тези инциденти 16 души се удавили в река Тиса близо до сръбско-унгарската граница през 2009 г., казаха полицаи.

Те заявиха, че около 20 членове на организацията оставали неизвестни и обещаха да заловят и тях.

Полицаите отбелязаха, че имат информация, която може да ги отведе до други мрежи за трафик, добавяйки, че европейското сътрудничество срещу този вид престъпност все повече се подобрява.

#ЕС #трафик на хора #миграция #Ирак #Сирия #Иран #Косово #Турция #Унгария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници