Перфектната буря наречена ЦИК

Перфектната буря наречена ЦИК
A A+ A++ A

Мина седмица от първия тур на местните и президентски избори, а отвсякъде продължават да валят твърдения за нарушения и манипулации, съчетани с претенции на редица политически формации за касиране на вота.

Целият изборен и следизборен процес в страната може да бъде описан с една дума - хаос.

След фиаското с вота в чужбина, друга група българи също се оказаха лишени от право на глас, в този случай заради несъответствия в базата данни на Главна дирекция Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) и Министерството на вътрешните работи – макар и късно властите признаха, че общо 12 000 избиратели са били погрешно включени в така-наречените забранителни списъци заради изискването за уседналост.

Хиляди българи стояха с часове на опашки в изборния ден, много от тях гласуваха дълго, объркани от сложните изисквания за попълване на бюлетините, които на места се приближаваха по дължина до действителния ръст на кандидатите. Изборните секции се оказаха крайно недостатъчни и с недостатъчно хора в секционните комисии.

Кошмарът стана още по-зловещ след затварянето на урните и продължи почти през целия следващ ден – неописуем хаос се завихри в Общинска избирателна комисия в София (ОИК) и на редица други места, когато членовете на секционните комисии започнаха да се стичат за да отчетат изборните бюлетини и протоколи .

Сцената в софийската зала "Универсиада", където ОИК събираше документацията, силно напомни за бежански лагер или Конгресния център на Ню Орлиънс след като урагана Катрина връхлетя града през 2005 г. - гладни и изтощени хора, мръзнещи в студа навън или спящи вътре в залата върху пълните с бюлетини чували ...

В отчаянието си някои занесоха бюлетините у дома, а други ги изоставиха на различни места из столицата – появиха се снимки на разкъсани чували и разпръснати бюлетини.

Централната избирателна България комисия (ЦИК), на шега наричана вече ЦИрК, призна изчезването на 35 протокола от кметските избори София, които в последствие са били попълнени от ОИК. Така и не се разбра какво точно се е случило или как ОИК е събрала информация за да ги възстанови.

Невалидните бюлетини и от двата вота достигнаха безпрецедентните 6,4% (2,6% през 2006 г.) от общия брой на подадените бюлетини.

Чуха се твърдения, че управляващата партия ГЕРБ е причината за всички поразии заради желанието за победа на всяка цена. Министърът на вътрешните работи и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов или активисти на ГЕРБ по места може и да са се престарали тук-там, но директни заповеди от министър председателя Борисов изглеждат малко вероятни -  човек с неговото его иска да стане победител на бял кон, не чрез обвинения в манипулация на вота.

Отговорът се крие в недомислиците на новия Изборен кодекс и многобройните му, объркващи указания и най-вече в изборните власти, като се започне от ЦИК и се върви надолу – недостатъчно хора - нископлатени, некомпетентни и необучени, избрани на базата на политически, а не експертни квоти.

Тези проблеми трябва да бъдат отстранени възможно най-бързо, в противен случай за България ще бъде по-добре да разчита на социологически проучвания за изборните си резултати.

Като капак на цялата сага, ЦИК приключи преброяването на избирателните бюлетини и обяви официалните числа почти два дни след законово-определения срок, демонстрирайки за пореден път, че у нас законът се свежда просто до препоръка.

#избори #президентски #местни #вот #бюлетини #ЦИК #ОИК #право на глас #резултати #нарушения #манипулации #Универсиада #касиране на вота

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"