Найденов: ЕС оставя на България розовото масло

Найденов: ЕС оставя на България розовото масло
Само 2% от хората са алергични към розовото масло. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия няма да предприема законодателна инициатива, която да ограничи влагането на розово или лавандулово масло в козметичните продукти, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Найденов подчерта, че лично комисарят по здравеопазването Тонио Борг в Брюксел го е успокоил.

„Няма да има проблеми с производството, а по отношение на това дали да се увеличи добивът, всичко е въпрос на търсене и на пазар“, уточни днес Найденов и посочи, че по отношение на лавандуловото масло българските производители са лидери на пазара вече втора година, а в производството на рози – от столетия.

В средата на януари министър Найденов обяви, че ще защитава интересите на производителите на рози и лавандула пред Европейската комисия, коментира Econ.bg.

Тогава Найденов пое ангажимент да поиска среща с новия eврокомисар по здравеопазване Тонио Борг, за да го запознае с нашата позиция относно публикуван от ЕС доклад за забрана на съставките гераниол при розовото масло и линолоол и линалин при лавандулата, които се съдържат в естествения дестилат на тези продукти.

Тогава министърът на земеделието коментира, че 2% от хората са алергични към розовото масло. С надписи върху продуктите, както беше при тютюна, може да се посочва, че съдържат тези съставки, предизвикващи алергия.

#Мирослав Найденов #Европейската комисия #Тонио Борг #Брюксел #розово масло

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници