Марси Рийс: Нападенията срещу Доган и Златко Баретата са притеснителни

Марси Рийс: Нападенията срещу Доган и Златко Баретата са притеснителни
Марси Рийс заяви, че борбата с престъпността е нещо много повече от от прилагане на полицейски действия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нападенията срещу Ахмед Доган и стрелбата срещу Златомир Иванов са притеснителни, защото насилието никога не е отговор, заяви посланикът на САЩ в България Марси Рийс.

„Очакваме политически изявления на българското правителство. Не мисля, че тези атаки ще ни върнат към старите лоши дни и беззаконието, от което понякога България е страдала в миналото, но предизвикват сериозна тревога и трябва да се помисли, за да бъде овладян процесът и политиците да дадат гаранции, че такова нещо няма да се повтори“, коментира посланик Рийс, цитирана от „Медиапул“.

По време на публична лекция пред Атлантическия клуб в сряда посланик Рийс коментира още, че борбата с престъпността е нещо много повече от прилагане на полицейски действия или осъществяване на дадена политика и изисква способна и ефективна прокуратура, както и решителна и безпристрастна съдебна система.

„Събитията през последните месеци показаха, че България е заинтересована да създаде прокуратура и съд, които действително да защитават върховенството на закона“, допълни Марси Рийс.

Посланикът посочи, че има напредък в това отношение и коментира, че изборът на ВСС и на нов главен прокурор са включвали сериозно проучване на качествата и препоръките на кандидатите и са станали по много по-прозрачен отпреди начин. Въпреки че има все още какво да се желае, най-важното е да се види дали новоизбраните ще успеят да осъществят необходимите реформи“, каза посланикът.

По отношение на предстоящите избори и гарантирането на честността им Марси Рийс призова да се погледнат и осмислят препоръките на ОССЕ, дадени след последните местни и президентски избори.

Посланик Рийс избегна пряк отговор за това как оценява политиката на премиера Бойко Борисов. Тя за пореден път констатира, че български журналисти са се оплаквали от цензуриране и оказване на натиск, и акцентира, че свободата на медиите е особено важна в година на избори, когато трябва да има диалог по политическите проблеми.

Посланикът за пореден път се обяви за диверсификация на газовите доставки и коментира мораториума над шистовия газ в България.

„Гледайки в бъдещето, ние виждаме възможност САЩ да се превърнат в нетен износител на природен газ. И трябва да добавя, че цената на електроенергията за американските потребители падна значително в последните няколко години благодарение на големите количества природен газ в шистите. В Тексас например сметките за електричество намаляха с 40 процента в периода между 2011 г. и 2012 г. От България зависи дали ще вземе решение да развива, или да не развива шистов газ. Но ако България реши да разработва своите собствени потенциално значителни запаси от шистов газ, Съединените щати са готови да окажат помощ по отношение на регулацията и технологичното ноу-хау“, посочи дипломатът.

#Златомир Иванов #Ахмед Доган #Бойко Борисов #посланик на САЩ #Марси Рийс #Златко Баретата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници