Игнатов подал оставка, защото си позволил да спори с премиера

Игнатов подал оставка, защото си позволил да спори с премиера
Сергей Игнатов се разделил с министерския си пост, защото се забавил с мерките срещу нарушенията във Фонд „Научни изследвания“ и си позволил да спори с премиера. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сергей Игнатов се разделил с министерския си пост, защото се забавил с мерките срещу нарушенията във Фонд „Научни изследвания“ и си позволил да спори с премиера, призна самият Бойко Борисов.

„Игнатов се забави да вземе мерки във ФНИ, спори с мен, оспори доклада на Инспектората на Министерския съвет и затова се наложи да се разделим, иначе беше добър министър, направи много неща“, призна Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Премиерът назначава акад. Стефан Воденичаров за министър на образованието, младежта и науката, за да спрат учените „да се замерят с рецензии и корупция“ в месеците до парламентарните избори.

Министър-председателят подчерта, че Сергей Игнатов има заслуги, които не могат да се отрекат, но грешката му била, че се опитал да защити хора, които не заслужават защита.

„Създадоха проблеми - професори и академици да се замерят с това коя рецензия е скрита и коя не е пусната. След като по негово предложение се назначават отговорните хора в борда като председател на борда, като изпълнителен директор, можеше да реагира още в началото на месец януари. Той не го направи и това е причината да се разделя с него“, обясни още Бойко Борисов.

„Акад. Воденичаров е безспорен учен, главно и неслучайно беше избран и за председател на БАН от хората там. На нас ни трябва през тези 3-4 месеца Фонд „Научни изследвания“ да заработи както трябва, да не се замерят с рецензии и корупция нашите учени, а да се съсредоточат върху иновациите, върху изследователската дейност“, обясни Бойко Борисов преди началото на заседанието на Министерски съвет.

Премиерът изрази надежда Воденичаров да убеди своите колеги в БАН, че тези няколко месеца действително могат да се използват за още по-тясно сътрудничество между Българската академия на науките и министерството.

Бойко Борисов възложи на вицепремиера Цветан Цветанов да представи Воденичаров на парламентарната група на ГЕРБ в парламента.

„Убеден съм, че и опозицията в парламента ще го приеме“, добави Борисов.

Той добави, че зам.-министър Милена Дамянова ще остане на поста си, защото до парламентарните избори през лятото трябва да „доизкара“ Закона за средното образование, който се разглежда в парламента.

#Бойко Борисов #премиер на България #Сергей Игнатов #Стефан Воденичаров #БАН #МОМН #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"