Три пойни лебеда се заселиха на водното огледало в Русе

Три пойни лебеда се заселиха на водното огледало в Русе
В региона на Русе, по данни на електронното издание на Червената книга на България, лебеди не са зимували от 1985 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Три пойни лебеда се заселиха на водното огледало на сгуроотвала на „Топлофикация“ - Русе, използван като депо за неопасни отпадъци.

В първите дни на новата година ятото е наброявало около 12 лебеда, но сега от тях са останали само три, които ползват все още водохранилището за свой дом, предаде БГНЕС.

Лебеди да зимуват в тези водоеми се случва за първи път, обясняват от фирмата. През лятото има по-голямо разнообразие - идвали са лебед и пеликани, но преобладаващата част от пернатите са корморани, диви гъски и по-дребни рибарки.

Работниците предполагат, че трите лебеда са семейство и ще презимуват на водното огледало, тъй като има с какво да се хранят - жабки, дребни рибки, семена от растителността, която е в самото депо.

Те са изненадани, че депото за неопасни отпадъци може да бъде място, където могат да презимуват такива нежни и красиви птици.

Интересната новина е привлякла веднага много служители на фирмата, които идвали да направят снимки и да се уверят в присъствието на птиците. За съжаление, освен фотолюбители, мястото се посещава и от ловци и бракониери. От фирмата ще се опитат да опазят лебедите от набезите им.

Лебеди от този вид са включени в Червената книга на България и Европа. Обикновено преминават и зимуват около големи незамръзващи водоеми по Черноморието.

В региона на Русе, по данни на електронното издание на Червената книга на България, лебеди не са зимували от 1985 г.

#Русе #Червена книга #лебеди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници