И вторият шеф във Фонд „Научни изследвания“ подаде оставка

И вторият шеф във Фонд „Научни изследвания“ подаде оставка
И председателят на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ проф. Рангел Гюров е подал оставка късно вечерта във вторник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

И председателят на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ проф. Рангел Гюров е подал оставка късно вечерта във вторник.

Заради нарушения в процедурите на конкурса за финансиране на научни проекти с поста си се раздели и управителят на ФНИ Христо Петров. Заради скандала във фонда беше извършена рокада в Кабинета „Борисов“, който се раздели с просветния министър Сергей Игнатов.

Изпълнителният съвет кани министър-председателя Бойко Борисов на среща в сградата на фонда, се казва в съобщението на сайта на ФНИ, с което се оповестява оставката на Рангел Гюров.

Учените настояваха за отстраняването на Христо Петров и Рангел Гюров от ръководството на ФНИ на многократни протести през декември.

Ръководството на фонда обяви също, че е започнало разглеждането на постъпилите възражения от некласирани и недопуснати до рецензиране проектопредложения в конкурсна сесия 2012. Такива възражения продължават да постъпват.

Пред съвета на ФНИ проф. Рангел Гюров е обяснил оставката си с неудовлетвореност от това, че не е успял да разясни добре резултатите от конкурсите, които предизвикаха недоволство сред научната общественост.

Оставката си Гюров обяснил и с проява на солидарност към министъра на образованието и науката Сергей Игнатов, който подаде оставка ден по-рано.

Скандалът около Фонд „Научни изследвания“ и конкурса за финансиране на изследователски проекти гръмна, след като стана ясно, че с близо 15 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта.

Учени обявиха, че значима част от класираните проекти са със спорни качества, както и че са на фирми и колективи, близки до проф. Рангел Гюров.

Проверка на Инспектората на Министерски съвет установи 60 нарушения във фонда, което стана повод за оставките.

#Фонд „Научни изследвания" #Рангел Гюров #Христо Петров #Сергей Игнатов #ФНИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »