Плевнелиев очаква България да влезе в Шенген през 2013 г.

Плевнелиев очаква България да влезе в Шенген през 2013 г.
Пазим границите си сигурни, резултатите са видими и както Европейската комисия, така и страните партньори ги отчитат, подчертава Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев очаква България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство още през 2013 г.

По време на посещението си в Париж държавният глава даде интервю за френския телевизионен канал France 24, в което подчерта членството в Шенген като основен приоритет пред България.

„Пазим границите си сигурни, резултатите са видими и както Европейската комисия, така и страните партньори ги отчитат“, подчертава Росен Плевнелиев.

В отговор на въпрос какво ще се случи при отлагане на членството, той посочва, че „границита ще останат сигурни, а България ще продължи честно да показва какво върши“.

Приемаме двуетапно присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство и определено очакваме тази година това да се случи съгласно възприетия подход. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за френския телевизионен канал France 24, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

По отношение на проблемите с ромската общност в Европа президентът коментира, че през последните няколко години България се е показала като открит и доверен партньор, който не крие проблемите си.

„Имаме около 2000 роми с български паспорт във Франция. За около 20% от тях, или едва 400 души, се счита, че са нелегални. Ние обаче разглеждаме всеки отделен случай и вземаме решения, основани върху нашите демократични ценности“, казва Росен Плевнелиев пред France 24.

„Едно нещо трябва да бъде ясно – проблемът не е български или френски, а е европейски! Проблемът с ромското население не се отнася до дискриминацията, а до интеграцията и можем да направим това единствено заедно“, категоричен е българският президент.

Той коментира резултатите от проведения на 27 януари референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България с думите, че въпреки ниската активност, която прави референдума невалиден, той е важно оръжие на демокрацията.

„За момента решението на парламента е проектът АЕЦ „Белене“ да бъде замразен. Не вярвам, че ще има решение за размразяването му преди изборите през юли тази година. След тях със сигурност ще има повече дебати“, прогнозира Росен Плевнелиев.

Той допълва, че България ще продължи да развива ядрената енергетика, но по интелигентен и устойчив начин и с отчитане на диверсификацията на енергийните източници като основен приоритет.

„Най-важното обаче е да се отчитат резултатите от финансова гледна точка – ако инвестираме милиарди, какво ще получим срещу тях“, изтъкна още Росен Плевнелиев.

По повод хода на разследването на атентата в Бургас през юли миналата година президентът отново подчерта, че виновни ще бъдат посочени „в момента, в който има неопровержими доказателства независимо кои са те и къде се намират“.

„Ще бъде направен междинен доклад за резултатите от разследването и това може да стане скоро, но само тогава, когато всички институции са готови с категорични доказателства“, казва още президентът Росен Плевнелиев пред France 24.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Франция #АЕЦ „Белене" #Шенген #роми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници