Павлова наема външна фирма да изчисти „мъртвите души“ от избирателните списъци

Павлова наема външна фирма да изчисти „мъртвите души“ от избирателните списъци
Според преброяването от 2011 г. броят на населението е 7 327 224 души, като 6 145 788 души от тях са навършили 18 години. Според ГРАО пък избирателите са 6 949 120 души, което е с 11%, или близо 800 000, повече. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външна фирма ще се заеме с изчистването на „мъртвите души“ в избирателните списъци, пише вестник „Сега“.

Според преброяването от 2011 г. броят на населението е 7 327 224 души, като 6 145 788 души от тях са навършили 18 години. Според ГРАО пък избирателите са 6 949 120 души, което е с 11%, или близо 800 000, повече.

Тези данни обявиха регионалният министър Лиляна Павлова и председателят на НСИ Ренета Инджова в края на миналата седмица.

От ведомството на Лиляна Павлова обясняват, че обществената поръчка за техническите дейности по поддръжката и експлоатацията на Националната база данни „Население“ се прави всяка година и е рутинна.

Според проверка на вестник „Сега“ в регистъра на агенцията за обществените поръчки обаче последният търг със същия предмет е от януари 2008 г., въпреки че оттогава минаха два вота.

От МРРБ напомнили, че общините въвеждат и актуализират данните за гражданите в националната база данни.

Функциите на ГРАО са да „ръководи, поддържа и организира развитието и експлоатационното поддържане на информационната система за гражданска регистрация“.

„Това обхваща процеса по цялостното поддържане, планиране, осигуряване и развитие на необходимите хардуерни, комуникационни и софтуерни (системни и приложни) средства, осигуряващи функционирането на системата“, допълват от Регионалното министерство.

Техническите дейности по поддръжката пък се осъществяват от „обработващ личните данни“. Той трябва да отпечата и избирателните списъци.

От 20 март избраната фирма ще започне работа, което означава, че за вота списъците би трябвало да са готови, но надали ще бъдат изчистени от фантомите заради краткия срок.

#обществена поръчка #Лиляна Павлова #мъртви души #НСИ #избирателни списъци #ГРАО #МРРБ #вестник „Сега“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »