Държавата инвестира 3,5 млн. лв. в Долината на тракийските царе

Държавата инвестира 3,5 млн. лв. в Долината на тракийските царе
1 млн. лв. ще бьдат насочени за археологически проучвания, 2 млн. лв. за нова инфраструктура и 0,5 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването и канализацията в района. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Държавата е готова да инвестира 3,5 млн. лв. в Долината на тракийските царе, обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той участва в дискусия в Казанлък, организирана в рамкита на кампанията „Чудесата на България", предаде БТА.

1 млн. лв. ще бьдат насочени за археологически проучвания, 2 млн. лв. за нова инфраструктура и 0,5 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването и канализацията в района.

Симеон Дянков изрази задоволство от работата на кмета на Казанлък Галина Стоянова, която успешно се е справила с първите 350 000 лв., осигурени за развитие на културния туризъм през миналата година. С тях е финансирано изготвянето на общ устойствен план на Долината на тракийските царе и са извършени проучвания в тракийската гробница в село Бузовград.

Съвсем скоро туристическо влакче ще развежда български и чуждестранни туристи сред откритите тракийските гробници.

Главната цел на кмета на Казанлък е Долината на тракийските царе да бъде сред българските забележителности, включени в списъка на ЮНЕСКО.

В дискусиятата участваха областният управител на Стара Загора Недялко Недялков, кметове и археолози. В разискванията се включиха и проф. Николай Овчаров и проф. Божидар Димитров.

#Долината на тракийските царе #Симеон Дянков #Министър на финансите #Казанлък #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »