Сърбия арестува 15 заподозрени в радикален ислям

Сърбия арестува 15 заподозрени в радикален ислям
Центърът на Сараево беше блокиран от полиция след стрелбата срещу американското посолство в града. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сръбската полиция арестува 15 души заподозрени радикални ислямисти часове след като мъж, описан като радикален ислямист, стреля срещу американското посолство в Сараево.

„В 5 ч. тази сутрин полицията предприе действия срещу екстремисткото ислямистко уахабитско движение в Нова Пазар, Сиеница и Тутин“, се казва в изявлението на вътрешния министър на Сърбия Ивица Дачич. Според сръбските медии охраната около американското посолство в Белград е подсилена.

Нападението на мъжа в петък посред бял ден парализира центъра на Сараево, столицата на Босна и Херцеговина, и минувачите трябваше да тичат зад прикрития, докато мъжът, който стреляше с автомат, не бе повален с изстрел от служител на реда и задържан, припомня „Ройтерс“ инцидента, при който един полицай е ранен от нападателя.

Полицията в Сърбия съобщи в събота, че е провела специални операции в три града в югозападната част на страната, включително в населения предимно с мюсюлмани град Нови Пазар.

Сръбската полиция е провеждала и преди подобни акции в Нови Пазар, главен град на историческата област Санджак. През 2007 г. според съобщенията й е бил открит тренировъчен лагер на ислямисти и са били иззети пластични експлозиви, гранати и автоматично оръжие.

Смята се, че това е родното място на нападателя от Сараево, идентифициран като 23-годишния Мевлудин Яшаревич. Източници от органите на реда в Сараево казват, че Яшаревич е бил съден за обир в Австрия през 2005 г. Той е влязъл в Босна в петък сутринта и е посетил по-рано през годината радикални ислямисти в северната част на страната.

#Сараево #Босна и Херцеговина #посолство на САЩ #дипломатическа мисия #нападател #автомат Калашников

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »