ЕС ще тълкува рокадите в ДКЕВР като слабост на регулатора

ЕС ще тълкува рокадите в ДКЕВР като слабост на регулатора
Ангел Семерджиев подаде оставката си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейските институции ще изтълкуват смяната в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране като липса на независимост на този орган, каза Руслан Стефанов от „Център за изследване на демокрацията“.

„Това, което означава приетият либерализационен пакет, е, че тепърва ДКЕВР ще става много по-важен играч на пазара и тепърва българското правителство ще трябва да се откаже от влияние върху регулатора“, коментира за БНР Стефанов по повод оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

„Мисля, че едва ли ЕК и Съвета на ЕС бърка, като казва, че има политическо влияние върху решенията на ДКЕВР. Факт е, че и самата Комисия има липса на сериозен капацитет за работа по отношение на регулирането на цените и, съответно, натрупа сериозни минуси в своята работа, като започнем от драмите покрай всяко променяне на цените, като се мине през сагата за определянето на зелената добавка, неяснотите там, и се стигне до последните сметки за парното“, уточни Стефанов.

Според Стефанов либерализационният пакет ще доведе до повишаване на цените на енергията, защото тя ще се определя от европейските пазари.

#Руслан Стефанов #ДКЕВР #ЕС #ЕК #Ангел Семерджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници