Средно по 249 лв. ще дадат за подаръци българите

Средно по 249 лв. ще дадат за подаръци българите
Средно по 249 лева ще похарчат българите за коледни подаръци тази година. Снимка: christmaspresent.org
A A+ A++ A

Средно по 249 лева ще похарчат българите за коледни подаръци, като повече от една трета ще направят коледните си покупки между 19 и 23 декември, а 85% ще пазаруват в реални магазини, а не през интернет.

Това показва проучване на европейска фирма за банкови дебитни и кредитни карти, което е проведено под формата на телефонни анкети сред жители на възраст между 18 и 55 години, които имат разплащателна карта и живеят в градовете София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Плевен, съобщи БТА.

73% от анкетираните са заявили, че ще похарчат същата или по-голяма сума за подаръци в сравнение с миналата година, а около една трета ще похарчат по-малко, отколкото през 2010 г.

Средната сума, която картодържателите ще отделят за подаръци, възлиза на 249 лв., което е с 40 лв. повече от средната сума, похарчена през миналата година. 28% обаче възнамеряват да отделят до 300 лв. за подаръци.

Жителите на черноморските градове ще бъдат най-щедри към своите близки на Коледа. Бургазлии водят класацията със средна сума от 307 лв. за подаръци, след тях се нареждат хората във Варна - със средно 289 лв., Пловдив - със средно 278 лв. и София - със средно 238 лв. Мъжете ще похарчат малко повече - 280 лв., в сравнение с жените - 222 лв.

77% от всички участници в анкетата са заявили, че не планират покупките според финансите си, а просто купуват подаръци, когато видят нещо, което им харесва, показва изследването.

Само 9% предпочитат да спестяват през цялата година, за да могат да купят подаръците, които искат.

Онлайн пазаруването става все по-популярно, но физическите търговски обекти все още са предпочитани от българските картодържатели.

Само 15% от тях планират или вече са направили покупки от онлайн магазини. Жените ще бъдат по-активни в интернет (19% от тях ще пазаруват онлайн, в сравнение с едва 9% от мъжете).

Според данните на проучването най-често срещаните подаръци за празниците ще бъдат дрехи (29%), играчки (23%), козметика (18%), книги (9%).

#проучване #подаръци #България #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"