Ако се спре дотук, оставката на Игнатов е само маневра, твърди учен

Ако се спре дотук, оставката на Игнатов е само маневра, твърди учен
През декември 2012 г. учени от БАН протестираха срещу "манипулациите на Игнатов и нарушенията във Фонд "Научни изследвания".
A A+ A++ A

Оставката на образователният министър не би била нищо повече от една маневра, ако всичко спре дотук и не се потърси отговорност за откраднатите пари от проектите във фонд „Научни изследвания", заяви проф. Лъчезар Аврамов от БАН, който в началото на януари сезира главния прокурор за злоупотреби със средства от фонда.

"Трябва да се анулират резултатите от конкурса, проектите да се преведат на английски език и международни рецензенти да ги оценят наново, а през това време държавата да заведе финансови искове към фантомните фирми, получили пари за научни изследвания", заяви проф. Аврамов за "Дарик".

Премиерът Бойко Борисов освободи от постовете им министърът на образованието Сергей Игнатов и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Борисов поиска оставката на Игнатов във връзка с извършената от Главния инспекторат на Министерски съвет проверка във Фонд "Научни изследвания" и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда. Игнатов депозира молбата си за напускане на поста и тя беше приета от министър-председателя. По-рано през деня оставка подаде и шефът на Фонд „Научни изследвания" Христо Петров.

Ангел Семерджиев пък е освободен от поста председател на ДКЕВР по искане на премиера Бойко Борисов, като мотивът е неизпълнението на ангажиментите на страната ни, свързани с Третия енергиен пакет и наказателните процедури към България, коментира "Дарик".

#БАН #Фонд „Научни изследвания" #Христо Петров #Сергей Игнатов #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"