205115 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.66894| EUR 1.95583| GBP 2.2821|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

БАН избира академици по нови правила

19 декември 2011, понеделник / 16:32; Коментари: 0
Send to Kindle
БАН избира академици по нови правила
Българската академия на науките прие нови правила за избор на академици и член-кореспонденти. Снимка: dariknews.bg

Българската академия на науките прие днес, 19 декември, нови правила за избор на академици и член-кореспонденти.

Нови промени в правилника за избор на академици и член-кореспонденти бяха приети на заседание на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН, съобщиха от академията.

Основната цел на промените е да се повиши ролята на новоизбраните академици и член-кореспонденти в обществото и държавата.

Поставя се изискването, освен в научната си дейност, те да имат и експертна, свързана с важна и жизнеутвърждаваща роля в обществото, както и изразени позиции по въпроси, свързани с обществените процеси.

Важните промени, които Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН внася в правилника, са:

Кандидатите за степените „академик“ и „член-кореспондент“ да имат научна степен „д-р на науките" (Според новия Закон за академичното израстване научната степен „д–р на науките“ е пожелателно. В БАН обаче за кандидатите за академици и член-кореспонденти то става задължително.).

Към датата на кандидатстване член-кореспондентите да не са в пенсионна възраст.

Чрез промяна на процедурните срокове за подаване на документи процедурата за избор на нови членове се съкращава с 2 месеца (Промяната се прави заради упреците, че процедурите за висши звания са бавни и тромави.).

Етапите за избор на нови членове се променят от три на два.

В списъка на институциите, с право да номинират академици и член-кореспонденти, се включва и УС на Селскостопанската академия.

На заседанието на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН беше решено още академиците и член-кореспондентите, които даряват средства от своите пожизнени възнаграждения за Фонда за подпомагане на младите учени от БАН, да продължат да го подпомагат и през 2012 година.

Фондът за подкрепа на младите учени беше създаден преди година от Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН. В него те отделят около 25% от пожизнените си възнаграждения.

През 2011 година около 350 млади учени, на възраст до 35 години, които имат научни резултати - публикации, патенти, изобретения, получават между 80 и 100 лв. на месец.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: