„Россия 24": Референдумът за ядрената енергетика - гласуване за бъдещето на България

„Россия 24": Референдумът за ядрената енергетика - гласуване за бъдещето на България
„Россия 24" цитира и данните от екзитпола, според които 60% от гражданите са гласували „за" развитието на ядрената енергетика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Референдумът за развитието на ядрената енергетика се превърна в гласуване за бъдещето на България, се казва в обширен репортаж на телевизия „Россия 24".

Всички, които следят всенародното допитване както в България, така и в чужбина, си задават въпроса, колко активни ще бъдат българските граждани, отбелязва специалният пратеник на най-голямата руска телевизия Николай Яковлев, предаде БГНЕС.

„Общонационален референдум се провежда за пръв път от 42 години. За последен път гражданите са се произнасяли по принципно важен въпрос за държавата през 1971 г., когато е трябвало да решат дали БКП да има ръководна роля, а преди това през 1946 г. - дали България ще бъде монархия, или република," припомня „Россия 24".

Журналистът отбелязва, че „ядреният" референдум се отличава от всички останали, защото е първият в историята на страната, който не е иницииран от властите, а от самите граждани, подчертава специалният пратеник Николай Яковлев.

Телевизията припомня, че провеждането му е било предшествано от събирането на подписка, в която са се включили над 770 000 души.

„За страна с население от 7 милиона души това е внушителна цифра," отбелязва Николай Яковлев.

„Россия 24" цитира и данните от екзитпола, според които 60% от гражданите са гласували „за" развитието на ядрената енергетика.

Професор Катя Георгиева от Института за космически изследвания и технологии към БАН заяви пред руската телевизия, че България може да изпадне в зависимост, ако не развива своята енергетика.

„Енергийната независимост е най-важното условие за икономическата независимост, а оттук и за политическата," категорична е тя.

Референдумът се превърна в разделителна линия между двете основни политически сили в страната. „За" се обявиха от опозиционната БСП, „против" - управляващите от ГЕРБ.

След като беше решено да има референдум управляващите от ГЕРБ промениха въпроса, лишавайки го от конкретика – от него отпадна питането за АЕЦ „Белене", което бе заменено с по-широкото за нова ядрена централа. Мнозина експерти смятат, че така формулиран въпросът е объркал хората.

Резултатите от референдума показват, че опозицията сега може да постави въпроса за възобновяването на строителството на АЕЦ „Белене" за разглеждане в парламента, се казва в репортажа на „Россия 24".

#референдум #ядрена енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници