Слаб интерес към референдума, най-много гласуват в Плевен и Видин

Слаб интерес към референдума, най-много гласуват в Плевен и Видин
В областите Плевен и Видин до 10:00 часа бе регистрирана най-висока избирателна активност на националния референдум за развитието на ядрената енергетика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В областите Плевен и Видин до 10:00 часа бе регистрирана най-висока избирателна активност на националния референдум за развитието на ядрената енергетика.

Повече от 10 000 души, или 5% от имащите право на глас, бяха упражнили своя вот в ранните часове на деня в Плевен, на чиято територия се намира площадката за АЕЦ „Белене". Избирателната активност доближава тази от местните и президентските избори през 2011 г. към този час, предаде БНР.

Слаба е активността на избирателите във Видинско, където са гласували 3,77% от имащите право на глас.

Два пъти по-ниска активност отчитат избирателните комисии в атомната столица на България Козлодуй спрямо активността на последните парламентарни избори. Около 6% от избирателите в Козлодуй се включиха в националното допитване към 10:00 часа.

Все пак избирателната активност в Козлодуй е най-високата във Врачанска област спрямо останалите 9 общини в региона. Най-малко са гласувалите в община Враца, където едва 3% са участвали в референдума.

Във Великотърновска област до 10:00 часа са гласували едва 2,66% от имащите право да участват в референдума. Активността е четири пъти по-ниска от гласуването на парламентарните избори през 2009 г.

В Хасковско процентът на гласувалите също е нисък – 1,84%. 2,39% от гласоподавателите в Габровска област са участвали в референдума до 10:00 часа, а в Ловешка област активността е 3,6%.

Едва 1,6% е избирателната активност в Бургаска област. Близо 3000 са жителите на областния център, които са гласували до момента. Най-висока - 4%, е избирателната активност в община Царево.

Според жители на Бургас неразчистеният сняг и студеното време са причина за ниската активност на референдума до момента. Малко и предимно възрастни хора гласуват тази сутрин, казаха представители на секционни комисии.

Непочистени пътища в Кърджалийска област създадоха проблеми в избирателните секции. Снегът и поледицата принудиха секции в отдалечени села да отворят след 7:00 часа. Заради трудното придвижване членове на комисии не са стигнали до изборните бюра, но те веднага са били попълнени с резервни.

В община Кърджали до 10:00 часа са гласували едва 1 166 избиратели от над 90 000, имащи право на глас. Това прави между 1 и 2% активност.

Слаба е избирателната активност в Смолян, където 23 селища продължават да нямат ток заради проблеми в електропреносната мрежа.

В Районната избирателна комисия са постъпили две жалби за нарушения на изборния процес. Хората се оплакват от непочистени и неопесъчени улици и тротоари пред някои избирателни секции в областния град. Заради липсата на ток е имало неотоплени помещения, където се гласува. От EVN увериха, че по всички аварии се работи, дори екипите са подсилени допълнително с електротехници.

Слаба избирателна активност – 1,65% отчитат и в Пазарджик. 30-хилядната ромска махала в града отказва да участва в референдума и до момента там не е подаден нито един глас.

Най-слабо в областта е гласуването във Велинград - 1,38%. Най-активни - 4,6% гласували, са в Лесичово.

Под 1% са гласувалите на референдума в Благоевград до 11:00 часа. Почти нулев е интересът на хората с двойно гражданство, които имат право на глас от Република Македония. До момента има секции, в които нито един от стотиците „нови българи" не е гласувал.

Във Варненска област гласуването преминава при много ниска избирателна активност. 6 934-ма са гласувалите от над 412 000 гласоподаватели, което е 1,68%. В областния град са гласували 3 802-ма души или 1,26%.

Вяло върви гласуването и в Сливен до момента. Само 1% от имащите право на глас са дали своя вот в цялата област. Причината, според говорителката на комисията Стелли Стефанова, е не само липсата на интерес, но и лошите метеорологични условия и поледицата, която спира традиционно по-активните гласоподаватели.

Малко над 3% от избирателите в Силистренска област са упражнили правото си на вот до 10:30 часа. Най-много са гласувалите в община Силистра.

Към 10:00 часа избирателната активност в Добрич е 2,16%.

#референдум #избирателна активност #АЕЦ „Козлодуй“ #АЕЦ „Белене“ #Видин #Плевен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »