Холандия и Финландия очаквано наложиха вето на България за Шенген

Холандия и Финландия очаквано наложиха вето на България за Шенген
На снимката: холандският министър на имиграцията Герд Леерс (вдясно) с еврокомисаря по вътрешен ред и правосъдие Сесилия Малщрьом на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Холандия и Финландия упражниха предварително обявеното вето на присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона на заседанието на Съвета на вътрешните министри на ЕС в Брюксел.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че двете държави са били категорично против приемането на България и Румъния в Шенгенския договор сега, цитиран от БГНЕС.

Според него по време на заседанието Холандия и Финландия са били „изолирани" от останалите държави-членки на Европейския съюз, а всички останали, включително Германия и Франция, са гласували „за" компромисното решение, което Полското председателство предложи, предвиждащо „частично" и поетапно приемане на България и Румъния в Шенген.

Предложението на Полша би означавало тази година да бъдат отворени морските и въздушни граници на България и Румъния, а догодина евентуално и сухоземните, след излизането на годишния мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на двете страни в проблемите им области – а именно, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Цветанов заяви, че Полското председателство до последно е търсело компромисно решение. Били са свикани допълнителни консултации на ниво посланици с представители на Хага и Хелзинки. Те обаче не са дали резултат. Позицията на Холандия и Финландия е останала непроменена.

Двете държави не са дали „смислени" аргументи защо са против членството на България и Румъния в Шенген, коментира още Цветанов.

Консултациите и преговорите ще продължат през следващите дни. Ако до срещата на Върха на 17 и 18 октомври не бъде взето решение, темата ще бъде вкарана като точка от дневния ред на заседанието на държавните и правителствени ръководители.

Холандският министър за имиграцията Герд Леерс отхвърли упреците, че Холандия прилага двойни стандарти и че добавя нови критерии към техническите изисквания, които България вече е изпълнила, съобщи БНР.

„Представете си, че имате една врата с осем от най-добрите ключалки на света - но че пред нея стои някой, който пуска всички да влизат. Тогава имаме проблем. Така че - не само техническите изисквания са важни, но и изискванията за пълно прилагане на Шенгенското законодателство по отношение на борбата с корупцията и престъпността. Когато видим, че България и Румъния са постигналим осезаем и необратим напредък в тази област, веднага ще кажем "да" на присъединяването им", коментира той позицията на Холандия.

По план България и Румъния трябваше да се присъединят към Шенгенската зона през март 2011 г. Решението за тяхното членство беше отложено за края на годината. Изявлението на Холандия, че възнамерява да наложи вето на приемането на двете държави в Шенген дни преди заседанието на Съвета на вътрешните министри, предизвика остри реакции в София и Букурещ.

#ЕС #Брюксел #Шенген #Полско председателство на ЕС #Съвет на вътрешните министри на ЕС #Холандия #Финландия #Полша #вето #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Румъния #Европейски съюз #Герд Леерс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »