Московски не знаел кои са собствениците на мултиплексите

Московски не знаел кои са собствениците на мултиплексите
Спечелилите фирми са „Хану про" и „Таурком", които имат лицензи за т.нар. мултиплекси, по които от 1 септември ще текат цифровите ефирни канали вместо досегашното аналогово разпространение на телевизионния ефир. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че знае кои са фирмите, спечелили конкурсите за мултиплексите, но не знае кой е техен собственик.

Преди дни Европейската комисия обяви, че ще съди България заради ограничаване на конкуренцията при издаването на разрешения за мултиплексите.

Според ЕК процедурата в България се е провела при прекалено ограничаващи условия, което е изключило потенциални кандидати и е затруднило конкуренцията на бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия.

Освен това Брюксел регистрира и нарушения на европейските директиви за електронните съобщения.

Още в четвъртък министър Московски заяви, че е изненадан от наказателната процедура и прехвърли отговорността за казуса върху управлението на Тройната коалиция.

Спечелилите фирми са „Хану про" и „Таурком", които имат лицензи за т.нар. мултиплекси, по които от 1 септември ще текат цифровите ефирни канали вместо досегашното аналогово разпространение на телевизионния ефир, информира БНТ.

„Знам, че едната компания е английска, другата нямам и представа каква е", каза Московски.

Той посочи, че това е заварено положение и няма никакъв механизъм, с който да отмени решение на административен съд.

Въпреки че няма законов механизъм да поиска информация кой е собственик на компаниите, Московски посочи, че може да поиска информация от тях.

Според него това, че не са ясни собствениците на офшорните компании, имащи разрешения за цифровизацията в страмата, не е заплаха за националната сигурност.

Московски посочи, че от министерството ще изчакат решението на съда, за да преценят какво да правят нататък.

„Поставени сме в ситуация, че ако не изпълним закона до 1 септември 2013 г., ще търпим санкция за забавяне процеса на цифровизация, който така или иначе вече е забавен с година", подчерта той.

„Ако приемем, че съдът на ЕС стигне до заключение, че е нанесена щета, то тя е нанесена заради некоректно законодателство при предното правителство", допълни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Московския заяви още, че България е положила  много усилия, за да ускори и завърши процеса по цифровизация и той смята, че за гражданите и обществото това е един изключително полезен и добър процес, тъй като хората ще получат в перфектно качество и безплатно да гледат осем, а през 2014 г.16 канала.

По неговите думи му ще бъдат раздадени 256 000 ваучера за декодери за социално слабите и така те ще получат устройствата безплатно. Те са определени в списъци от Министерството на социалната политика.

Московски не изключва възможнооста някои хора да се откажат от кабелни или сателитни оператори, но няма информация колко ще е техният брой.

МИнистърът прибави само, че има справка за това, че 80% от пазара е разпределен между 15-20 основни кабелни и сателитни оператора, а останалите 20% са стотици на брой малки кабелни оператори.

#мултиплекс #цифрова телевизия #ЕК #Европейска комисия #министърът на транспорта #информационните технологии и съобщенията #Ивайло Московски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »