Създателят на WWW се обяви против контрола на интернет

Създателят на WWW се обяви против контрола на интернет
Според Бърнърс-Лий светът мечтае за наистина отворена интернет мреж, като посочи истинският взрив на социални форуми, но било за съжаление, че правителствата не разбирали така нещата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Основоположникът на Уеб (World Wide Web) Тим Бърнърс-Лий се обяви против ограничаването на интернет.

Бърнънс-Лий пусна първата интернет страница точно на Коледа през 1990 г.

Той предупреди лидерите на светояния икономически форум в Давос срещу изкушението на правителствата, подкрепяни от част от деловите среди, да поставят под контрол интернет, предаде БГНЕС.

Бърнърс-Лий призова към компромис между свободата и сигурността за потребителите, след като темата бе обсъждана дълго през седмицата на форума в швейцарския град, както от експерти, така и от представители  на икономическия фронт, използващи мрежата, която допреди 20 години не съществуваше.

Според Бърнърс-Лий светът мечтае за наистина отворена интернет мреж, като посочи истинският взрив на социални форуми, но било за съжаление, че правителствата не разбирали така нещата.

Създателят на WWW цитира неотдавнашното самоубийство на 26-годишния интернет активист Аарон Шварц, когото американсият съд се готвеше да обвини за онлайн копиране и публикуване на милиони страници частни научни данни, които обаче той е смятал за обществен интерес.

„Тайните служби го представиха като „хакер", но за мен „хакер" е творческа личност, която върши прекрасни неща, обясни Бърнърс-Лий.

Шефът на американската компания Yahoo! Мариса Майер обясни пред участниците в 43-я форум, че интернет гигантите непрекъснато търсят компромис между зачитането на личния живот и растящото предлагане на персонализирани услуги.

#интернет #контрол #хакери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"