Обама подкрепи военната намеса на Франция в Мали

Обама подкрепи военната намеса на Франция в Мали
В петък Обама е рзговарял по телефона с френския президент Франсоа Оланд и е изразил подкрепата си. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама е подкрепил военната инвервенция на Франция в Мали, съобщиха от Белия дом.

В петък Обама е рзговарял по телефона с френския президент Франсоа Оланд и е изразил подкрепата си, предадоха ИТАР-ТАСС и АФП, цитирани от Информационна агенция „Фокус".

Двамата лидери са обсъдили хода на операцията в Мали, както и гражданската вийна в Сирия, ситуацията в Либия, както и неотдавнашното терористично нападение в Алжир.

Обама също така е подкрепил лидерството на Франция в международните усилия, които целят да предотвратят превръщането на Мали в убежище за терористи.

Оланд пък е благодарил на САЩ за „съществената подкрепа", оказана от Пентагона на въоръжените сили на Франция, включени в операцията в Мали.

Обама и Оланд искат възможно най-скорошното разполагане на международни въоръжени сили в Мали, начело с африканските държави.

Американските ВВС предоставят товарни самолети С-17 за превозването на френски войници и екипировка в Северно Мали, както и помощ в разузнаването.

Двамата президенти призоваха временното правителство в Бамако да разработи план за провеждане на избори и възстановяване на демокрацията.

Африканският съюз вече планира са увеличи размера на африканските сили в Мали, като е дал срок от една седмица на всяка една от държавите-членки да определи броя на военнослужещите, които може да изпрати на мисията в Мали.

„Ние определено знаем, опирайки се на първите впечатления, че размерът на военната сила в Мали трябва да бъде значително увеличена", заяви комисарят по мира и сигурността на Африканския съюз Рамтане Ламара.

#САЩ #Франция #Мали #военна намеса #армия #Президент на САЩ #Президент на Франция #Барак Обама #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"