Военните организират протестират с патриотично шествие заради съкращения

Военните организират протестират с патриотично шествие заради съкращения
Легия „Раковски" е поискала поиска повече яснота за предстоящите съкращения в армията през 2013 г., като според председателя на организацията поне за 2000 души ще бъдат освободени от военна служба. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Военните в армията излизат на протест под формата на патриотично шествие заради несъгласието им с политиката на Министерството на отбраната.

Тъй като по закон военните нямат право да протестират, през февруари те ще излязат на патриотично шествие, информира Би Ти Ви.

Легия „Раковски" е поискала поиска повече яснота за предстоящите съкращения в армията през 2013 г., като според председателя на организацията поне за 2000 души ще бъдат освободени от военна служба.

Други 1500 напуснали миналата година, 850 от които офицери, придобили стаж за пенсиониране заради влязлото в сила от 2013 г. изискване за възраст при пенсиониране.

„От тази патова ситуация трябва да се намери решение. Не може така да се продължава, най- подготвените бяха принудени да напуснат - новите момчета много бързо се налага да влязат в строя", заяви о.р. майор Иван Милов.

Към шествието ще се присъедини и синдикатът на цивилните служители в отбраната.

Според цивилните договореното срещу пенсионната възраст увеличение на заплатите през 2013 г. трябва да е еднакво за военни и цивилни, в противен случай законът имал дискриминационен характер.

„От една страна, само на основание обществено положение на една категория персонал заплатите се вдигат с 9% , става дума за военните, а за цивилните със 7 %", обясни Тодор Воденов.

Според някои от цивилните служители това било прецедент, тъй като досега не е имало разделение.

„Всичко работят за това министерство и трябва да получат еднакво увеличение", казват недоволните.

Увеличенията на заплатите са били обнародвани в Държавен вестник в петък, като от Министерството на отбраната посочиха, че тъй като не са били начислени от финансовите служби за януари, парите ще бъдат изплатени с февруарските заплати.

#военни #протест #патриотично шествие #Министерство на отбраната #съкращения #заплати #пенсии #пенсиониране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »