Цветанов не изключва версията за поръчител на покушението над Доган

Цветанов не изключва версията за поръчител на покушението над Доган
Вътрешният министър отново повтори, че делегатите на ДПС са оказали прекалено голяма агресия върху нападателя, която е била излишна. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Версията, че опита за покушение срещу вече почетния лидер на ДПС Ахмед Доган е бил поръчков, все още не е изключена от разследващите, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По време на Осмата национална конференция на ДПС миналата събота, докато изнасяше дългоочаквания си доклад на трибуната, нападнат от 25-годишния Октай Енимехмедов, който опря газов пистолет в слепоочието му.

Оръжието засече, а нападателят беше „линчуван" от делегатите на форума на ДПС, докато охраната се добере до него и го изведе.

Цветанов направи уговорката, че разследването е в самия начален етап и това е само една от възможните хипотези за случая, предаде думите му БНТ.

„В целия този случай, докато не бъдат изчистени и отхвърлени всички възможни версии, всичко е възможно", каза Цветанов.

Вътрешният министър посочи, че към момента на извършването на нападението е било ясно, че Енимехмедов е използвал газов пистолет.

Той заяви, че преди изготвянето на  експертизата не е могло да бъде сигурно дали газовото оръжие не е преправено на бойно и не е било ясно с какво е заредено.

„След като беше готова експертизата, знаете, че имаше експертна справка, която беше прочетена от директора на Столична дирекция на вътрешните работи, и се установи, че боеприпасите, които са вътре, са със светлинен ефект, звуков ефект, и, разбира се, третият боеприпас беше с т.нар. технически пипер", констатита Цветанов.

Той поясни, че в последните години случаите, които са с насочване на газов пистолет спрямо лица, не са имали фатален край. При някои имало малки поражения в зависимост от боеприпаса, който е използван.

Цветанов посочи още, че е извършена проверка как и защо се е стигнало до нападението над Доган, както и какви са били действията на полицаите, които са се намирали  в периметъра извън НДК, и какви са били действията на охранителната фирма „Крон", наета от ДПС за охраната и пропускателния режим, за които е трябвало да отговаря.

Цветанов отново повтори, че делегатите на ДПС са оказали прекалено голяма агресия върху нападателя, която е била излишна.

По време на парламентарния контрол в петък, от трибуната вътрешният министър разкритикува остро саморазправата с Енимехмедов и призова към хуманизъм.

#Цветан Цветанов #Ахмед Доган #Октай Енимехмедов #покушение #ДПС #поръчител #газов пистолет #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"