България може да бъде домакин на Евро 2020

България може да бъде домакин на Евро 2020
България има шанс да бъде един от 13-те домакини на Евро 2020, но националният отбор няма да се класира автоматично. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България може да приеме срещи от финалите на Европейското първенство по футбол през 2020 г, което ще се нарича „Евро за Европа".

Според решението на Изпълнителната комисия на УЕФА финалите ще се проведат в 13 различни градове из цяла Европа и България също ще може да кандидатства за домакинство на мачове от турнира.

Мачовете ще бъде разделени на 13 различни пакета, като 12-те обикновени пакета ще включват три мача от груповата фаза и един кръг от елиминациите (осминафинал или четвъртфинал), както и един пакет, който ще включва полуфиналите и финала на турнира.

На държава ще се пада по един стадион, което означава един стадион за всеки един от 13-те пакета. Двата полуфинала и финалът на шампионата ще се играят на едно съоръжение.

Всяка асоциация ще получи позволение да представи до две кандидатури - една за обикновения пакет и една за пакета с полуфиналите и финалите. Всяка една асоциация може да реши сама дали да кандидатства с един и същ град или с два различни града.

Градовете домакини, ще бъде избрани след кандидатиране пред УЕФА, като 2016 г. е последният срок, в който може да започне строенето на евентуалните нови стадиони.

Според изискванията на УЕФА стадионите трябва да имат капацитет от 70 000 места, за да приемат полуфинал или финал, 60 000 за четвъртфинал и 50 000 за осминафинали и мачове от групите.

Изключения със стадиони с 30 000 места може да се направят само за мачове от групите и осминафиналите.

Всички отбори могат да участват в квалификациите за Евро 2020, като 13-те страни домакини няма да се класират автоматично за шампионата след 7 години.

Правилата за кандидатстване за домакинство ще бъдат обсъдени на 28 март 2013 г., когато Изпълкомът на УЕФА ще заседава в София.

Потвърждението на всички кандидатури ще бъде направено формално през септември тази година, а през април/май 2014 г. ще започне подаването на документите за кандидатстване и началото на процеса на оценяване.

През септември 2014 г. пък Изпълкомът на УЕФА ще обяви градовете домакини на Евро 2020.

#Евро 2020 #УЕФА #футбол #стадион

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"