Цачева няма да може да гласува с „да" на референдума в България

Цачева няма да може да гласува с „да" на референдума в България
В информацията на Народното събрание се казва, че „в деня на националния референдум на 27 януари 2013 г. Цецка Цачева ще упражни правото си на глас в избирателната секция към посолството на България в Ирландия". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева няма да може да гласува в България на референдума за развитието на ядрената енергетика, защото е командировка зад граница в деня на допитването 27 януари.

Двудневната командировка на Цачева в Ирландия започва още в деня за размисъл. В Дъблин тя ще участва в 49-та сесия на заседание на Комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз (КОСАК), предаде БГНЕС.

Там България ще бъде една от страните на форума с най-високопоставено институционално присъствие. На сесиите на КОСАК, които се провеждат два пъти годишно в страните, поели ротационното председателство на Съвета на ЕС, участват по 6 народни представители от всеки парламент.

Присъствието на председателя не е задължително. Повечето от страните ще бъдат представлявани от председатели на комисии по външните работи и европейските въпроси.

Според официалната информация на Народното събрание основната тема на форума са приоритетите на ирландското председателство на Съвета на Европейския съюз. Участниците в сесията ще проведат и дебат „Бъдещето на Европа: към истински икономически, паричен и политически съюз".

По време на визитата си в ирландската столица председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще се срещне с председателя на Камарата на представителите на ирландския парламент Шон Барет. В рамките на европейския форум тя ще има двустранна среща с еврокомисар Марош Шефчович. Програмата й предвижда срещи с координатора на групата за приятелство „Ирландия – България" Ангъс О'Сноди и с членове на комисията по европейски въпроси в ирландския парламент.

В информацията на Народното събрание се казва, че „в деня на националния референдум на 27 януари 2013 г. Цецка Цачева ще упражни правото си на глас в избирателната секция към посолството на България в Ирландия".

Избрана от листата на ГЕРБ в Плевен, в чийто регион попада АЕЦ „Белене", Цецка Цачева заяви, че ще гласува с „да" на референдума. Мнението й обаче е в разрез с новата идея на премиера Бойко Борисов да се гласува с „не, не и не".

Други двама депутати от ГЕРБ, отново от плевенския регион - Христина Янчева и Ивелин Николов, също заявиха позиция, различна от партийната.

#Цецка Цачева #председател на НС #референдум #Ирландия #ЕС #КОСАК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"