Пенсионер показва дупка на Дянков: What is this?

Пенсионер показва дупка на Дянков: What is this?
Дянков обеща да реши проблема със собствеността на терена около „Дупката" във Варна, колкото и да струва. Доказал съм, че съм стиснат, коментира той. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С въпроса „What is this?" („Какво е това?" - от англ., бел. ред.) и пръст, сочещ разбита решетка на шахта, пенсионер посрещна вицепремиера Симеон Дянков при посещението му във Варна.

Финансовият министър обясни, че съвсем скоро централната зона на града ще изглежда по коренно различен начин, предаде „Дарик".

Симеон Дянков обеща държавата да отдели пари за обезщетение на собствениците на имоти, които граничат с терена в центъра на Варна, известен като „Дупката".

За сметка на държавния бюджет ще е и премахването на бараките около изкопа. Все още се водят преговори със собствениците за откупуването на терена в „Дупката", който се държи от две отделни групи, разкри министърът.

Теренът се стопанисва от дружеството „Търговски дом", мажоритарен собственик в което е бизнесменът Георги Гергов, а другият дял от 24% е на Общинския съвет във Варна.

„Дупката" беше изкопана през 1984 г., за строителството на търговски център. След 1989 г. пространството около изкопа бе отдадено под наем за изграждането на т.нар. временни търговски обекти, които сега се премахват.

Дянков на няколко пъти отказа да отговори на въпроса колко ще струва сделката за парцела.

„Доказал съм като финансов министър, че съм стиснат, така че...", лаконичен бе той и обеща държавата да осигури пари, колкото и да струва прехвърлянето на собствеността.

Премахването на трите шахти със стърчаща арматура в изкопа пък ще започне преди да се стигне до сделка за имота. „Факт е, че от 20 години тук нищо не е правено. Виждате, че вече се работи," отбеляза Симеон Дянков.

Той разкри още, че в Министерството на културата вече се работи по изработването на проект за това как ще изглежда „Дупката". Идеята е изкопът, който зее от десетилия, да се превърне в музей под открито небе, който да стане част от модерния пешеходен ринг на Варна.

Държавата ще даде над 4 млн. лв. за разработването на археологически обекти във Варненска област, които да се превърнат в интересни за туристите места, каза вицепремиерът, който участва в дискусия, посветена на развитието на културно-историческия туризъм и маршрутите по т. нар. проект „Виа Понтика 2".

#Варна #Симеон Дянков #Министър на финансите #Георги Гергов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"