Избирателен район в чужбина: „Мижи да те лажем"

Избирателен район в чужбина: „Мижи да те лажем"
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.


Ликувайте, български емигранти! Хвърляйте шапки до небето!

В Кипър „бащицата" Бойко Борисов великодушно отсече, че ще подкрепи създаването на многомандатен избирателен район за българите в чужбина. Тъй като у нас той има последната дума за всичко, значи онова, за което от години настоява голяма част от емигрантите, ще стане.

Казано иначе, по подобие на Хърватия, Македония, Румъния, Франция, Италия, Португалия и българската диаспора (пропорционално на населението в страната тя е по-голяма от френската, например) ще може да избира свои представители в парламента.

(Как си личи, че наближават избори: премиерът не пропусна и да погъделичка себелюбието на живеещите на Острова на Афродита българи, та даже се похвали, че 20 на сто от кипърските министри - т.е., двама - говорят български. Борисов подмина факта, че там управлява комунистическата партия АКЕЛ, която изпращаше стотици младежи да се учат в България. Но това е друга тема).

...Нов избирателен район „Чужбина" (Чл. 26.(1) от Основния закон: "Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.")... Звучи привлекателно, нали?

Бойко Борисов пусна зеления светофар пред старата идея за избирателен район в чужбина. Тя тепърва трябва да се разисква в парламента, който трябва да одобри промените в съответното законодателство. Колкото и да се стараят депутатите от ГЕРБ да изпълнят час по-скоро заповедта на началника си, все пак ще са необходими поне няколко месеца, докато се избистрят подробностите и те получат юридическа форма.

В най-добрия случай бленуваният от диаспората нов избирателен район (райони) ще стане реалност в навечерието на самите парламентарните избори. Очевидно е, че политическите формации, които искат да се състезават за гласовете на българите в чужбина, няма да имат време за създаването на партийни структури в отделните държави, за изготвянето на кандидатски листи и за провеждането на скъпоструващи предизборни кампании.

Ловкият популист Бойко Борисов не може да не знае всичко това. Ако наистина искаше да даде на българите в чужбина полагащите им се от конституцията права, той можеше десет пъти да го стори през трите години и половина на управлението му. Не го направи. Неговата теза беше: „Първо ще мисля за българите в България, а после – за българите в чужбина" (тази фраза може да се намери във вестника на българите в Испания „Нова дума"). Нека хората в родината сами преценят какви са последиците от „мисленето" и да си дадат сметка дали стоте магистрални километра пълнят хладилниците им.

В Лимасол премиерът извади картата „после".

Сред българската диаспора има различни хора. Някои персони се стремят към политическото поприще, водени от материални и себични цели. Един бивш военен не успя да се навре в политическия живот на Испания и – за разлика от българската актриса в Кипър, която стана общински съветник – реши да обиколи всички български партии, като в края на краищата го спретнаха в една националистическа. Неговото верую е: „Аз трябва да бъда политик. Идеологията е за наивните".

Други искат да се втурнат в политиката, водени от идеализма си. Лошото е, че техните програми почти винаги са стегнати в корсета на кастовите въжделения и не отговарят на мащабните европейски и световни стандарти.

Трети загърбват „по принцип" българската политическа игра, защото я считат „непочтена и цинична".

На този фон словата на Бойко Борисов за създаването на многомандатен изборен район „Чужбина" би следвало – според него - да бъдат жокер в нашенския политически покер. Но реалната оценка показва, че става дума за най-обикновено, традиционно, алекоконстантиновско „мижи да те лажем".

Диаспората едва ли ще затвори очи и надали лековерно ще се остави да бъде подведена. За пореден път.

#българи в чужбина #избори #референдум #избирателен район #Испания #Кипър #имигранти #емигранти #Конституция #Бойко Борисов #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"