Борисов: В министерството на икономиката вярвам само на Добрев

Борисов: В министерството на икономиката вярвам само на Добрев
Целта на Станишев е да ни изкара, че всички сме маскари – това е неговата цел, обобщи премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В министерство на икономиката, енергетиката и туризма вярвам само на министър Делян Добрев, заяви премиерът Бойко Борисов.

В интервю за бТВ той обясни, че ако е разполагал договорите за АЕЦ „Белене", които извади „от кашони" преди седмица, нямало да мълчи срещу обвиненията на бившия премиер Сергей Станишев.

Борисов разказа, че от опасения да не изчезнат и договорите за цената на АЕЦ „Белене", изпратени от RWE през 2008 г., Делян Добрев постоянно ги носел със себе си и дори спял с тях.

Промяната в позицията на кабинета „Борисов" за строителството на централата премиерът обясни с думите „Животът не е постоянна величина".

„Не знаехме, че цената ще е по-висока, имаше и опасност да ни спрат и останалите блокове на АЕЦ „Козлодуй"," аргументира Борисов първоначалното желание на правителството да довърши проекта.

Премиерът повтори тезата си, че ако Сергей Станишев е искал да строи централа, между 2006 г. и 2007 г. е щял да подпише договор.

Той предположи, че по-късно тогавашният премиер е подписал меморандум за строителство, за да угоди на кръговете в БСП, които са искали централата. Борисов подчерта, че Станишев и Първанов така и не са му дали отговор при какъв инфлационен индекс са договаряли цената за централата.

„Целта на Станишев е да ни изкара, че всички сме маскари – това е неговата цел," обобщи премиерът.

Той посочи, че и в момента България има възможност да изнесе още 500 мегавата ток, но просто няма кой да ги купи и при това положение, няма нужда от нови мощности.

Министър-председателят обеща днес до края на деня да бъдат разпространени данни за цената на тока през последните години и печалбата на АЕЦ „Козлодуй". „При Станишев централата е печелила по 14 млн. лв. на година, при нас печели по 150 млн. лв.," изтъкна той.

Бойко Борисов за пореден път подчерта, че ако страната не намери голям европейски инвеститор с име, няма да строи АЕЦ „Белене".

„Искам да съм сигурен, че тези реактори няма да се затварят. Едва тогава съм готов да разговарям за подписване на договор. Ние нямаме пари, защото държавата ги няма. Българите са ми по-мили от инвеститорите," каза министър-председателя.

Той беше категоричен, че е лъжа, че строеж на централата ще отвори нови 60 000 работни места, както се твърди в реклама в подкрепа на гласуването „за" на референдума.

#Бойко Борисов #премиер на България #АЕЦ „Козлодуй" #АЕЦ „Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"