Какво представлява амниоцентезата?

Какво представлява амниоцентезата?
A A+ A++ A

Амниоцентезата е медицинска процедура, използвана в пренаталната диагностика за установяване на наличието на различни патологични състояние у плода – хромозомни аномалии и инфекциозни заболявания.

По време на процедурата се изтегля малко количество амниотична течност, която съдържа фетални тъкани. От нея може да се изследва ДНК на плода, както и да се провери за наличието на инфекциозни агенти. Благодарение на ДНК може да бъде определен и полът на детето в много ранен срок от бременността.

Процедурата се осъществява с игла, която прониква в амниотичния сак. На майката се дава локална упойка, която да обезболи убождането.

Изследването най-често се прави между 15-ата и 20-ата седмица на бременността за диагностициране на генетични заболявания. Задължително е провеждането му при родилки над 35-години, при семейства с фамилна история на генетични заболявания, както и при предходна бременност с дете с вродено заболяване.

Според различни автори рискът от амниоцентезата да увреди плода или да прекрати бременността варират между 0,01 и 0,06%. Зависи от техниката и опита на прилагащия я. Като цяло се смята, че евентуалните ползи от такава диагностика многократно надвишават рисковете от нея. В някои държави тя е част от рутинните изследвания за всяка бременна.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"