Кредитните агенции дадоха най-високия рейтинг на спасителния фонд на еврозоната

Кредитните агенции дадоха най-високия рейтинг на спасителния фонд на еврозоната
Клаус Реглинг, изпълнителен директор на ЕФФС, говори със студенти в университета Цингуа в Пекин, Китай, 29 окт. 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Трите водещи световни кредитни агенции „Мудис“, „Фич“ и „Стандард енд Пуърс“ са потвърдили най-високите нива на кредитен рейтинг за Европейския фонд за финансова стабилност, съобщиха от фонда.

Максималният рейтинг е бил потвърден на база на промените, договорени през юли, които влязоха в сила на 18 октомври, с което  размерът на фонда беше разширен до 440 млрд. евро с гаранции на стойност 780 млрд. евро.

Така „Стандард енд Пуърс“ и „Фич“ присъждат на ЕФФС рейтинг от ААА, а „Мудис“ – от (P)Aaa, според собствените си системи за оценка и категоризация.

Съобщението за максимални рейтингови оценки за спасителния фонд на еврозоната идва два дни след като в четвъртък лидерите на страните – членки на ЕС и еврозоната, се споразумяха да разширят механизма до над 1 трлн. евро, като в същото време постигнаха съгласие с частните банки – кредитори на Гърция, да поемат загуби от 50% по дълговите книжа на страната – една от мерките, на които се разчита да помогнат за преодоляване на т.нар. дългова криза, тресяща Европа.

Трите световни агенции за кредитен рейтинг също така са потвърдили най-високия възможен краткосрочен рейтинг за спасителния фонд –A-1+ за „Стандард енд Пуърс“, (P)P-1 за „Мудис“ и F1+ за „Фич“, според изявлението от фонда в събота.

„Потвърждаването на най-високия възможен кредитен рейтинг показва доверието в стратегията на еврозоната да възстанови финансовата стабилност“, отбеляза директорът на ЕФФС Клаус Реглинг по повод на новината.

Агенция „Стандард енд Пуърс“ заяви още в петък, че присъждането на стабилна перспектива отразява „почти сигурната вероятност, че правителствата на страните от ЕС ще подкрепят ЕФФС при финансови сътресения“.

В същото време от „Фич“ предупредиха, че „отписването“ на 50% от гръцкия дълг от частните банки кредитори все пак също може да причини фалита на Гърция, понеже има потенциала да предизвика нестабилност във финансовата система чрез активирането на застрахователни договори при просрочване на дълговете.

#банки кредитори #Клаус Реглинг #дългова криза #Гърция #ЕФФС #Европейския фонд за финансова стабилност #Стандард енд Пуърс #Мудис #Фич #кредитна агенция #кредитен рейтинг #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"