Добрев: „Росатом“ са прави, реакторите за АЕЦ „Белене“ са 6.3 млрд. евро

Добрев: „Росатом“ са прави, реакторите за АЕЦ „Белене“ са 6.3 млрд. евро
Министърът на икономиката Делян Добрев заяви, че АЕЦ "Белене" трябва да се разглежда заедно с прилежащата й инфраструктура. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руската държавна корпорация „Росатом“ е права в това, че АЕЦ „Белене“ би струвала 6,3 млрд. евро, но това е цената само на двата 1000-мегаватови реактора, заяви министърът на икономиката Делян Добрев на пресконференция в четвъртък.

„Трябва да стане ясно, че проектът „Белене“ струва над 10 милиарда евро, само двата блока на централата струват до 6,3 милиарда евро“, каза Добрев, цитиран от БГНЕС, по повод изявления от „Росатом“, че правителството на ГЕРБ е подписало меморандум за АЕЦ „Белене“ на цена от 6.3 млрд. евро.

В началото на седмицата Добрев и премиерът Бойко Борисов извадиха документи от НЕК, включително кореспонденция с германския инвеститор RWE, според които АЕЦ „Белене“ би струвала над 10 млрд. евро.

„Ние приемаме, че цената на проекта „Белене“ е между 10.3 милиарда евро и 10.6 милиарда евро“, добави той.

„Проектът „Белене“ не е само централата. Централата не е паметник, който да поставим в Северна България и да го гледаме. Трябва да има инфраструктура, подстанции и далекопроводи, които трябва да бъдат изградени“, подчерта Добрев.

По време на строителството на един блок, което ще продължи 5 години, има и лихви, и такси, те не са в цената на централата, подчерта министърът.

„В цената на централата е само ескалацията, оскъпяването на материалите и оборудването по време на строителството и това прави 6,3 милиарда евро“, каза още Делян Добрев.

„Трябва да се построи и хранилище за отработеното ядрено гориво, което също не е включено в цената от 6.3 милиарда евро, да се плати горивото за първото зареждане, защото то не е в офертата на „Атомстройекспорт“.

„За един блок зареждането струва между 80 и 120 милиона евро“, добави той.

Добрев припомни и изчисленията на консултанта HSBC.

„Консултантът дава за строителство на централата не 6.3 милиарда евро, а 6,1 милиарда евро, но изчислява, че инфраструктурата ще е още 2 милиарда, а лихвите и таксите са 1.8 милиарда и така стойността на проекта става 10.352 милиарда евро“, подчерта той.

„От всички преговори, водени между RWE и НЕК, няма протоколи, в които да се говори за финансиране, за пари. Не е възможно да не са водени преговори за финансирането. Има единствено протоколи от преговори за безопасност на централата. Цитираната цена от „Росатом“ е коректна - до 6,3 милиарда евро, но тя е само за централата „Белене“, заяви Делян Добрев.

„В следващите 15-20 години ние ще продължим да изнасяме електроенергия и това са разчетите на ЕСО. В момента имаме над 11 800 мегавата инсталирана мощност с последните проекти по ВЕИ. Дори и да изключим ВЕИ-тата, имаме поне с 50 процента повече инсталирана мощност, отколкото е консумацията ни. Върховата консумация през януари е 6300 мегавата“, посочи министър Добрев.

#АЕЦ „Белене" #НЕК #„Росатом" #„Фортум" #Сергей Кириенко #Владимир Путин #Делян Добрев #Белене #министър на икономиката #РВЕ #RWE

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"